Kezdőlap » Látnivalók » Milyen hely a Bakony?

Milyen hely a Bakony?

A Bakony a Dunántúli középhegység részeként említendő, és kiterjedését tekintve 4000 kilométer nagyságú. Földtani szempontból karsztos röghegységnek számít, aminek a legmagasabb pontja a Kőris hegy, ami 709 méter magas.
A Bakonyt a helyi lakosok két nagyobb részre, északi-, és déli részekre szokták osztani, valamint három kisebb területre, a Tapolcai medencére, a Keszthelyi hegységre, és a Balaton felvidékre. Az északi Bakony legfőbb látnivalói között említendők a legmagasabb hegypontok, a Kék-hegy, a Som-hegy, és a Papod, ahonnan szinte az ország déli részéig elláthatunk. Itt található még a híres Móri árok is, és a Zirci medence, ahova évente több száz turista érkezik kirándulni. Az északi Bakony tagjaként megemlítendő még az úgynevezett Bakonyalja, ami egy dombság révén egészen Győrig terjed.
A déli Bakony már nem rendelkezik magasabb hegycsúcsokkal, mivel ez a rész húzódik egészen a Balatonig. Több medence is található itt, többek között a Tapolcai-, a Marcali-, és a Veszprémi medencék. Két ismertebb kirándulóhely is található itt, a Vázsonyi-, és a Devecseri árok.
A Bakony kialakulását tekintve már a triász időszakában jelen volt, és az őstenger egyik kiemelkedő víz alatti pontja volt. Az éghajlata a nyári időszakban igen kellemes, ezért sokan járnak ide a nyár folyamán túrázni, és kisebb erdészházakban megszállni pár napra, mivel itt ritkán kúszik a hőmérséklet 30 fok felé. Több kisebb forrás is található a Bakonyban, a Gaja-, a Cuha-, és a Gerence patakok csörgedeznek a Bakony területén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük