Kezdőlap » Baba-mama » Milyen hatással van a gyerekre a terhesség alatti súlynövekedés?

Milyen hatással van a gyerekre a terhesség alatti súlynövekedés?

Ha a várandós nő a terhesség alatt az indokoltnál jóval nagyobb mértékű súlyt szed fel, a gyermek várható testsúlyára nézve is következményekkel járhat. Amennyiben a terhesség alatti súlynövekedés még időben normalizálódik, pozitívan hathat a gyermekkori túlsúly kockázatára – ezekre az eredményekre jutott egy német kutatóintézet. “Egyre nő azoknak a nőknek a száma, akiknél a várandósság ideje alatt az indokoltnál nagyobb túlsúly alakul ki. Ennek nemcsak az anyára, hanem a gyerekre nézve is káros hatásai lehetnek.”-állítják.
A kutatás során körülbelül 7000 iskoláskorú gyereket vizsgáltak. A terhesség dokumentált adatait és a gyermek vizsgálati adatait vetették össze. A kiértékelés azt az eredményt hozta, hogy az anyák több mint fele (53,6%) túllépte a terhesség alatt indokolt súlynövekedés felső határát. Azoknál az anyáknál, akik már a terhesség előtt túlsúlyosnak vagy elhízottnak számítottak, ez az arány elérte a kétharmadot.
A testtömeg-index (BMI) és a derék körmérete alapján végül azt állapították meg, hogy azok a gyerekek, akiknél az anya a terhesség alatt az indokoltnál több súlyt szedett fel, majdnem 13%-ban túlsúlyosak voltak, és több, mint 17%-uk átlag feletti derékbőséggel rendelkezett.
Ellentétes hatás azonban – ha egy nő kevesebb súlyt szed föl a terhessége alatt, kisebb eséllyel lesz túlsúlyos a gyerek – semmilyen összefüggésben nem volt kimutatható.
A gyermekkori túlsúly kialakulásának rizikója már azzal jelentősen csökkenthető, ha az anya a szülés előtti utolsó három hónapban elkerüli a túlzott mértékű testsúlynövekedést. A közismert tévhitekkel ellentétben a terhesség alatt mindössze napi 250-300 kalóriával növekszik az energiaszükséglet – ennyit tartalmaz például 200 gramm gyümölcsjoghurt és egy közepes alma. A heti testsúlymérés segít a kontroll megtartásában. Figyeljünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, ami vitaminokban, nyomelemekben, fehérjékben és összetett szénhidrátokban gazdag. Terhesség alatt ne kezdjünk diétába – figyelmeztetnek az orvosok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hordozás (gyerekhordó) eredete

A kötődő nevelés mint fogalom, a hétköznapokban a szeretetben, gondoskodásban nyilvánul meg, valójában ennél sokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük