Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen hatással lehetnek ránk a színek?

Milyen hatással lehetnek ránk a színek?

Bármerre is járjunk, körül vesznek minket a színek, formák. A szemünk és az agyunk együtt működik, hogy kívülről érkező impulzusokat, információkat gyűjtsön be. Például, ha meg látunk egy almát, eldönthetjük, hogy megesszük, vagy ha csak az időjárásra gondolunk, reggel felnézünk az égre és az agyunkon átfut a gondolat esni fog. Ha például olvasunk, látjuk a szöveget, megértjük a jelentését is. Ugyanilyen hatással vannak ránk a színek is. Gondoljunk az előbb említett almára vagy időjárásra. Az alma színe segít eldönteni, hogy milyen érett, étvágygerjesztő, vagy ha felnézünk az égboltozatra, a felhők formájából és színéből tudunk következtetni, hogy vigyünk e magunkkal esernyőt az nap vagy nem. Ezek a dolgok automatikusan jönnek, de le szögezhetjük, hogy a színek segítenek abban, hogy információt dolgozzunk fel. Ami a környezetünkben történik, ezáltal az érzelmeinkre is hatással vannak. A világon minden ember más dolgokkal kapcsolja össze a színeket, kultúrától szokástól eltérően. Most nézzünk, meg három olyan színt, amire minden ember egyformán reagál. Például a zöld nyugtató hatású oldja a feszültséget, ez által lelassítja az anyagcserénket. Gondoljuk bele, ha meg látunk egy szép erdőt vagy egy rendezett kertet, nyugalom érzése vesz minket körbe.
Ezzel ellentétes szín a vörös. Figyelemfelkeltő, az energiát, veszélyt kötik hozzá. De mondhatjuk a szerelem színének is. Mindenképpen meleg szín. Fokozhatja az anyagcserét.
A fehér szín viszont gyakran köthető a tisztasághoz jósághoz, ártatlansághoz, erkölcsösséghez. Az emlékező tehetségünkre is hatással lehetnek. Menyivel jobb az, hogy színesben látunk, mint, hogy szürkében látnánk a környezetünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük