Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen hatása van a táplálék-kiegészítőknek?

Milyen hatása van a táplálék-kiegészítőknek?

A táplálék-kiegészítőkről sokaknak téves elképzeléseik vannak, hogy például impotenciát, veseproblémákat okoz, agresszívvá teszi a fogyasztót, és hogy egészségtelenek. Ez a cikk ezeket a tévhiteket hivatott eloszlatni.
A táplálék-kiegészítő, ahogy benne is van a nevében, táplálkozást kiegészítő készítmények összessége. Rengeteg fajtája van, mindegyiknek megvan a maga feladata.
A legelterjedtebb tápkieg a fehérjepor, amit magas fehérjetartalmú táplálékból, pl. tejből készítenek. Speciális szűrési eljárással kiszárítják, majd a megmaradt porból eltávolítják a cukor és egyéb nem kívánatos anyagok nagy részét. A fehérjéknek is több fajtája van, tejsavó, ami gyors felszívódású, kazein, ami lassú, de lehet csoportosítani forrás szerint, tej, szója stb. Fehérje található az összes húsban, tejtermékben, és néhány zöldségben is. A fehérjeporok célja, hogy egy testépítő számára gyors és egyszerű fehérjeforrást biztosítson.
Szénhidrátból is létezik táplálék-kiegészítő, hasonlóan működik, mint a fehérje, csak ez a gyors szénhidrátbevitelt segíti.
A fehérje és szénhidrátporok keverékét tömegnövelőnek nevezzük.
Sokan használnak még kreatint, ez is egy természetes anyag, ez is megtalálható a húsokban, csak kisebb mennyiségben, mint kellene. Az izom és az erő növekedését segíti.
Táplálék-kiegészítőnek számítanak a vitaminok is. Bizony. Megfelelő mennyiségű vitamin elengedhetetlen az egészséges élethez.
A lista a végtelenségig mehetne, rengetegféle táplálék-kiegészítő létezik, mind más-más céllal. De egyvalami közös bennük: nem károsak az egészségre. A tápkiegeket szigorú EU-s ellenőrzéseknek vetik alá, mielőtt a boltokba kerülnek. Ami az egészségre káros lehet. az a szteroid. Szteroidokat csak vényre lehet kapni, valamilyen betegség kezelésére. A feketén vásárolt szteroidok nagyon veszélyesek lehetnek, hiszen bármit tartalmazhatnak. Legyünk óvatosak! Táplálék-kiegészítőt is csak megbízható forrásból, ezekre specializálódott üzletekben vásároljunk!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük