Kezdőlap » Betegségek » Milyen hatása van az acetonszint emelkedésének a cukorbetegségben?

Milyen hatása van az acetonszint emelkedésének a cukorbetegségben?

A megváltozott anyagcsere a cukrot akadályozottan használja fel. Ez a szervezet összes sejtjében megnyilvánul. A cukor felhasználásának, a cukor sejtbe jutásának fő elősegítője a inzulin. Nélküle hiába kap elegendő cukrot a szervezet kívülről, a felszívódó táplálékból.

Inzulin hiányában a glikogén eltűnik a májból, ugyanitt a fokozott cukorképzés mellett a zsíranyagcsere is súlyos zavart szenved. A megzavart zsírfelépítés alatt keletkezik a a mérgező anyagcsoport, amelynek legjellemzőbb képviselője az aceton.

Az aceton a rossz állapotban lévő cukorbeteg vizeletében is megtalálható. Kis mennyiségben ez az anyag az egészséges ember szervezetében is kering, a vizeletbe akkor kerül, amikor mennyisége bizonyos határt meghalad a vérben.

Hogyan hat ez a szervezetünkre? cukorbeteg kóma

Az acetont és társait ketontesteknek is nevezik. Ezek felszaporodása a vért és a szervezet egyéb nedveit megsavanyítja. A savvérűségben (acidózis) szenvedő beteg mélylégzése azért alakul ki,mert így szénsav formájában aránylag sok savtól meg tud szabadulni.

Mindezekre a változásokra legérzékenyebben az idegrendszerben az idegrendszer sejtjei reagálnak. Erre utal a nagyfokú bágyadtság, aluszékonyság, fejfájás, hányinger, majd az öntudat fokozódó zavara. Mindez végül a tudat teljes elvesztéséhez vezethet. A cukorbetegnél is előfordulhat a tudat zavarainak, sőt, a teljes eszméletlenségnek másféle okai is.

Túlzott mennyiségű inzulin hatására egyes cukorbetegeknél a vércukor mennyisége olyan mértékben csökkenhet, amely már tudatvesztéshez vezezt. Az ilyen állapotot hipoglikémiás(alacsony vércukrú) kómának nevezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük