Kezdőlap » Kert » Milyen hasznos növényt futtassunk a pergolára?

Milyen hasznos növényt futtassunk a pergolára?

Persze bármely pergolán gyönyörűen mutat a dúsan virágzó futórózsa, vagy a valóságos kék virágesőt produkáló lilaakác, mégis sokszor felmerül az igény, hogy a szépségen kívül haszna is legyen az így tartott növénynek.
Az első megoldás, amire ilyenkor gondolni szoktunk, a futós természetű gyümölcsök, elsősorban a szőlő.

A pergolára futtatott néhány tő borhoz édeskevés, helyette válasszunk inkább csemegeszőlőt, mint például a Pannónia kincse. A csemegék nagy szeműek, kevés magvúak és édesek, kevéssé savasak, mint a borszőlők. Hasonlóan kell tartani a szőlőhöz a kivit.
Ma már számos fajtát lehet kapni a termesztőknél, mindenki a saját ízlése szerint választhat belőlük. Gyümölcsök közül választhatjuk még a passiógyümölcsöt is, ami egyben egész nyáron, jó idő esetén akár késő őszig a csodaszép virágaival is elbűvöli az embert.
Ritka, de nagyon érdekes választás gyümölcs helyett zöldséget futtatni a pergolára. Ezt akár évente új típusra cserélhetjük. Kézenfekvő választás a tökfélékre szavazni. Ott van például a rendkívül bőtermő kolbásztök, amit változatosan lehet használni rántott és töltött ételekhez. Sokan nem gondolják, de futtatva helytakarékos a nagyobb, gyengébb hajtású, kifejezetten fekvő életmódú tökök és dinnyék, sárgadinnyék nevelése is, ekkor viszont szükséges minden termést egyesével egy hálóval felkötni, hogy tehermentesítve legyenek az ágak, amelyek nem bírják el ezt a súlyt.
Nem fenyeget ez a probléma a méteres bab esetében, ami szintén nagyon bőtermő. A 80 centit is elérő babhüvelyeket zöldbabként szedjük le. Ha néhány szálat hagyunk beérni, akkor a következő évben bőven lesz utánpótlásra mag. A bokorbabokkal szemben nem csak egyszer szedhető, hanem egészen az első fagyokig folyamatosan hozza az új babokat.
Hasonlóan jó választás a telefonpózna borsó, ami egy egészen magasra futó borsófajta. A hüvelyei nagyok és dagadtak, és ez is bőtermő, de nem folyton termő, mint a méteres bab, ezért, miután letermett, érdemes valami más tenni a helyére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük