Kezdőlap » Kert » Milyen gyümölcsöket neveljünk a mediterrán dézsakertben?

Milyen gyümölcsöket neveljünk a mediterrán dézsakertben?

A gyümölcsfák többségét némi ügyességgel dézsában, erkélyen is nevelhetjük. A mediterrán növényeknél erre nagy szükség is van, legtöbbjük ugyanis nem télálló a mi éghajlatunkon.
Érdemes próbálkozni a citrusfélékkel, mivel nagyon változatos a kínálat ízben, színben, méretben, termőképességben, és így tovább. A kezdők is könnyedén elboldogulhatnak például a kalamondinnal, amely kifejezetten alkalmas szobai edényes tartásra, de cserébe nem túl ízes a gyümölcse, és mivel mini fa, keveset is terem.
Egész évben szépen díszít levelével az örökzöld japánnaspolya. Télen világos helyre van szüksége a biztos átteleléshez, akárcsak a legtöbb mediterrán növénynek, eredeti élőhelyükön ugyanis viszonylag ritkán megy a hőmérséklet 0 fok alá, viszont jóval magasabb a napsütéses órák száma.
Könnyen tartható és gyönyörű futónövények a különféle passiógyümölcs fajok. Némelyikük szabadföldi teleltetésével nagyon óvatosan meg lehet próbálkozni, de a legjobb eredményeket akkor érhetjük el, ha erősen visszametsszük a lombját és hűvös helyre tesszük télre.
Akár magról is felnevelhetjük a nyugati szamócafát, amely különleges módon hozza a terméseit. A növény az termések őszi érésével egy időben virágzik, a megtermékenyült virágok a gyümölcskezdeményeket a tél folyamán kezdik növeszteni, ezért nagyon fontos számára a fagymentes áttelelés, különben elveszti a következő évi gyümölcsöket.
Viszonylag könnyű gondozni a mirtuszdiót is, ami eleve csak 2-3 méter magasra nő meg, dézsában jól elfér. Terméseinek az illata felbontva tusfürdőre, szappanra emlékeztet, ízében is egy kicsit hasonló, parfümös hatást kelt, rendkívül különleges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük