Kezdőlap » Betegségek » Milyen gyermekkori betegség a középfülgyulladás?

Milyen gyermekkori betegség a középfülgyulladás?

Gyermekkorban sűrűn előforduló betegség a középfülgyulladás. A gyermekekre alapvetően jellemző, hogy jelzik felénk, ha fájdalmat éreznek. Nem helyes felnőttmagatartás, ha nem figyelünk oda a kicsik panaszaira, ugyanis sosem tudhatjuk biztosan, “rutinból”, hogy mennyi alapja van rossz közérzetének.
A fül fontos érzékszervünk, mely három részből áll. Külső-, közép- és belsőfület különböztetünk meg. A külső fül végén helyezkedik el a dobhártya, ez az elválasztó a középfültől. A hallócsontocskák, melyek a külső világ rezgéseit továbbítják a középfülben helyezkednek el. Így jut el a hang a belső fül felé.
A gyulladás kialakulását illetően fontos tudni, hogy a középfül összeköttetésben áll a garattal. Így a betegség könnyen átterjed a mandulákra is.
A középfül gyulladásra jellemző tüneteket többnyire megelőzi a megfázás, légúti fertőzés. Ha a torok és garat begyullad, a középfüllel összekötő járat nyálkahártyája felduzzad és így nincs jó szellőzése a középfülnek, mely problémákat okoz. Kialakul pangó váladék, s nyomás hatására ezt a folyadékot a középfül szinte beszippantja az orrüregből, és kialakul a fertőzés. A betegség kialakulását magas láz jellemzi. Fokozódó fülfájás, a nagyon piciknél még hányás is lehet kísérő tünet. A gyermek orrhangon kezd beszélni, nehezen kap levegőt, megduzzadnak a nyakon lévő nyirokcsomói is, különösen a fül mögötti helyeken.
A kezelő orvos otoszkópos vizsgálattal ellenőrzi a gyermek fülét, de hallásvizsgálatra is elszokta küldeni a biztos diagnózis felállításához. Kezeléshez a gyógyszer mellé, orrcseppet, orrspray-t szoktak javasolni. Óvni kell a gyermek fülét a víztől, érdemes fülmelegítő sapkát is alkalmazni. Ennél a betegségnél többnyire egy héten belül már jelentős a javulás, a gyermek akár meg is gyógyul.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük