Kezdőlap » Betegségek » Milyen gondot okoz a bőrkeményedés ?

Milyen gondot okoz a bőrkeményedés ?

Folyamatos vagy rendszeresen visszatérő nyomás hatására a lábon a szaruréteg megvastagodhat. Nagyobb (akár több cm), kevésbé körülhatárolt megvastagodás, melyben a bőr vonalai nyomon követhetőek. Gyakoriba látható az I. és az V. lábközépcsont fejecse felett, fizikai munkát végzőknél a tenyerén.

Általában tünetmentes, néha azt az érzést keltheti, mintha kavics került volna a cipőbe. Tüneti kezelésük: a felesleges szarurétegek távolítása azonnal megszünteti a panaszokat. A drogériákban kapható szaliciltartalmú tapasszal, vagy orvos által előírt kenőccsel a néhány napig felpuhított tyúkszemet, bőrkeményedést langyos vízben kell áztatni, majd habkővel koptatni kell a felületét. Ezt a folyamatot szükség szerint többször kell ismételni.

Cukorbetegség esetén, ha a tyúkszem nagy, környéke gyulladt, mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni. Erőteljes fájdalom esetén szükség lehet helyi érzéstelenítésre, hogy megfelelő mélységig el lehessen távolítani a szarumasszát. Gyulladás esetén fertőtlenítő kenőcs felírása szükséges.

Végleges ellátás, megelőzés: a tünetek kiújulását a láb statikai problémáinak korrekciója előzheti meg. Ez jelenthet ortopéd betétet, cipőt, lábujjakat egymástól eltávolító habszivacskorongok használatát, bütyök-, kalapácsujj-műtétet, vagy egész egyszerűen megfelelő méretű, széles orrú cipő viselését. A tenyéri bőrkeményedés kialakulása párnázott kesztyű viselésével, vagy a szerszámok nyelének kipárnázásával megelőzhető. Egészséges lábon, jó cipőben ez nem következhet be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük