Kezdőlap » Fogyókúra » Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá tesz, de a túlzásokat kerüljük a diétában is. Ha több kilótól szeretnénk megszabadulni, akkor ne csak a táplálékmegvonása legyen a szemünk előtt, hanem annak minősége, és emellett a mozgás elmaradhatatlan. Éhezéssel lehet, hogy lefogyunk, de tartós súlyvesztést soha nem érünk el.
Sokan arra a szóra, hogy egészséges táplálkozás, arra asszociálnak, hogy az illető csak zöldségeken és ivóvízen él.
Tévhit: Csak zöldséget és gyümölcsöt szabad enni.
Ezeknek az ételek fogyasztásával valóban történik súlycsökkenés, de ez nem teljes értékű táplálkozás, és előbb- utóbb egészségügyi problémák alakulhatnak ki. Másik oldala, hogy az illető a zöldségekből-gyümölcsökből többet fogyaszt, „hiszen, úgy sem hízok tőle”. Dehogynem hízunk. A mértéktelen zöldség-, és gyümölcsfogyasztás épp úgy súlyfelesleggé tud válni, mint bármi más, mindig tartsuk meg a határt, a mértékletességet mindenben.

Tévhit: étvágycsökkentőkkel bármikor le lehet fogyni.
Az étvágycsökkentők szedése az egészséges életmóddal nem fér össze. Ráadásul csak ideig-óráig képes elvenni az étvágyunkat, ugyanis a szervezet, ha nem kapja meg a számára létfontosságú elemeket, egyre erőteljesebb ingereket alkalmaz, és ilyenkor könnyen alakul ki farkasétvágy, mert a testünk megköveteli a tápanyagait, és ebben az esetben már azonnal és egyszerre akarja azt pótolni. Ami ugye nem éppen szerencsés eset, a test képtelen a hirtelen bevitt tápanyagokat rendesen megemészteni, az élettanilag fontos anyagok nem képesek a tökéletes felszívódásra. Rendkívül veszélyessé is válhat, a hirtelen kapott szénhidrát akár életveszélyes vércukorszint növekedést okozhat.

Tévhit: hogy folyton számoljuk a bevitt kalóriát. Ezt teljesen feleslegesen csináljuk, ha egészségesen, és mértékkel étkezünk. Nagyon fiatal lányok, vagy folyton fogyókúrázó nők között terjedt el, a napi kalóriaszint ilyenkor életveszélyesen alacsony: 600 Kcal körüli. Még az ivóvíznek is számolnak fel kalóriaenergiát, ezért sokszor nagyon kevés folyadékot visznek be a szervezetbe. Tulajdonképpen a víz megvonása súlycsökkenéssel jár- és sokan abban a tévhitben, hogy valóban fogynak- egyre kevesebb folyadékot isznak. Az ember jelentős része víz, ezért sem szabad ezt az elvet alkalmazni. Kiszáradással, esetleg komolyabb következményekkel járhat!
Ha naponta kis mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, tejterméket fogyasztunk, de ezeket változatosan, több szintben visszük be a szervezetbe, egészségesen lefogyhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az olasz nők alakjának titka

A legtöbb nőt nem hagyja hidegen az alakformálás témaköre. Az olaszországi hölgyek nőiesen karcsú vonalait …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük