Kezdőlap » Lakberendezés » Milyen fényviszonyokra számítsunk a lakásunkban?

Milyen fényviszonyokra számítsunk a lakásunkban?

A növények megfelelő ellátásának egyik alapvető feltétele az elegendő napfény biztosítása. Persze lehet speciális hullámhosszokon világító, kifejezetten növénytermesztésre ajánlott fénycsöveket vásárolni, de ezek egyrészt méregdrágák, másrészt nem pótolják tökéletesen a napsütést. Érdemes ezért felmérni először is a növényeink igényeit, másrészt pedig a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.
Ha rendelkezünk olyan déli, keleti vagy nyugati ablakkal, amelynél a napfény útjában nem áll sem nagyobb növény, sem épület, ami kitakarhatja a fényt, akkor örülhetünk: a napfény igényes növényeink boldogok lesznek. Ezek azok a növények, amelyek 1000 lux fényerőt vagy többet igényelnek a megfelelő fejlődéshez, ez egy napos ablakban általában adottnak tekinthető. Összehasonlítva: nyáron a szabadban, napsütötte helyen a fényerő kb. 10.000 lux. Tehát a mediterrán és bizonyos trópusi növényeinket igyekezzünk ezekbe az ablakokba állítani. Ügyeljünk rá, hogy egymás elől se takarják el a fényt, tehát az alacsonyabbak legyenek legközelebb az ablakhoz, majd rögtön mögöttük a magasabbak, még ha így nem is olyan dekoratív az elrendezés a szoba irányából nézve.
Az ablak mögött egy fél méterrel vagy méterrel már csak a közepes fényigényű növényeket érdemes elhelyezni. Ha nincs megfelelő asztal, amin tarthatjuk őket, akkor használjunk a plafonra akasztható függő virágtartókat, így az ablakban lévőekhez is könnyebb lesz hozzáférni.
A szoba belsejében helyezhetjük el azokat a növényeket, amelyek bizonyos mértékben árnyéktűrőek. Ezek valószínűleg a jellegzetes zöldnövények lesznek, amelyeket panelokban, iskolákban, közintézményekben is nevelnek, például a szobai futóka vagy a filodendron. Ha egy kis érdekességre vágyunk, próbáljuk ki a kávéfát. Gyorsan nő, a levelei és virágai dekoratívak, 4-5 éves korában akár teremhet is és jól tűri az árnyékos helyeket, sőt a közvetlen napfényen még meg is égne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük