Kezdőlap » Kert » Milyen fagytűrő egzotikus gyümölcsöket érdemes tartani?

Milyen fagytűrő egzotikus gyümölcsöket érdemes tartani?

Van néhány egzotikum, amivel egész jól el lehet boldogulni a mi klímánkon is. Sokan nem is gondolnák, de kezdhetjük mindjárt a szőlővel. Hogy mitől lesz „egzotikus”? Hát attól, hogy nem sokan tartják kiskerti körülmények között. Egyes helyeken a tornác eltakarására még mindig nevelnek egy sornyi borszőlőt, de nem foglalkoznak azzal, hogy gondosan kiválasszák a fajtát. A csemege szőlők között is nagyon sok változatos típus van, érdemes mindegyikből ültetni egyet.

A szőlőhöz nagyon hasonlóan kell tartani a kivit is. Ebből is számos típus létezik a boltban kapható klasszikus szőrös változattól az egészen apró, szőröstül-bőröstül megehető fürtös verzióig. Termesztőknél érdemes érdeklődni a fajták iránt, és ne felejtsük el, hogy a kivik egy része nem öntermő, hanem hím- és nőivarú egyedekből áll.
De még ha kétivarú változatot kapunk, akkor is érdemes legalább kettő, különböző genetikájú egyedet telepíteni, mert így mindig jobb az esély a megtermékenyülésre és gyümölcskötésre.
Szinte kiirthatatlan bokrot kapunk, ha sikerül megtelepíteni a kertben a gránátalmát. Ez a növény a virágaival, majd a gyümölcsével is díszít, ami ráadásul finom, bár nagyon magos. Ha a sok mag miatt a gyümölcshúst nem szívesen esszük, akkor a felvágatlan almába szúrjunk egy szívószálat és így szívjuk ki a levét, vagy a maradékot főzzük meg gyümölcslének.

Könnyen tartható Magyarországon a füge is, ami nyersen talán még finomabb, mint aszalva, amikor már túl nagy lesz a cukortartalma. Úgyszintén nagyon jó télállóságú fa a paw-paw,vagy indián banán, ebből is legalább kettőt érdemes telepíteni, hogy keresztbeporzás útján termékenyüljenek meg a virágok.
Azt pedig kevesen tudják, hogy a Magyarországon tavaly elérhetővé vált kakiszilva (datolyaszilva vagy sharongyümölcs) kínálat egy részét Pécs mellett termesztik egy nagy ültetvényen. A datolyaszilva pedig nagyon finom, és kevés kártevője van, mindenképp érdemes megpróbálkozni a tartásával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük