Kezdőlap » Betegségek » Milyen és hogyan kezeljük a csalánkiütést?

Milyen és hogyan kezeljük a csalánkiütést?

A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati betegség egyike. A csalánkiütés a test bármely részén kialakuló számos, méreteiben változó nagyságú, a bőrből kiemelkedő égető és viszkető piros csalán foltok. Egyes foltok lapos és elmúló jelenségek.

A színük halvény piros vagy kissé fehéres, de formailag hasonlítanak a szúnyog csípésre. Kialakulásuk gyorsan néhány perces lehet, viszont pár óra alatt el is múlnak, viszont vannak esetek ahol még pár nap után is megfigyelhetőek a foltok. Ebben az időszakban a nyelven, a szemhéjakon és az ajkak duzzanatai is megfigyelhetőek. Ez a csalánkiütés a nőknél jóval gyakoribb mint a férfiaknál. De főként gyermekeknél illetve fiataloknál figyelhető meg sűrűbben ez a jelenség.

Ezt a betegséget, leggyakrabban ételek, tartósítószerek, gyógyszerek válthatják ki. Ezek a csalánkiütések pillanatok alatt kialakulnak , amelyek kínzó viszketésbe folynak át főként a hajlatokban. Kezelése lehet szájon át gyógyszeres módon vagy a viszketés csillapítására, gyógyszertárakban kapható rázókeverékek. Bár ezek a kiütések jobb esetben pár órán belül eltűnnek. Sok esetben egy kiadós étkezés után lehet gyanakodni a kiütés kialakulására. Amely kiválthatja egy általunk még ily módon még nem tapasztalt reakcióként. Vannak viszont nehéz esetek amikor hónapokon keresztül napi szinten kialakulnak ezek a csalánkiütések. Ezekben az esetekben már ki kell kérni egy szakértő orvos véleményét, kórképet kell alkotni a csalánkiütés kialakulásáról. Amely számtalan drága és idő igényes kivizsgálások folytathatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük