Kezdőlap » Étel » Milyen ehető virágokat ismerünk?

Milyen ehető virágokat ismerünk?

Mikor a boltban vagy a zöldségesnél a kosarunkba tesszük a karfiolt, sokszor nem is gondoljuk végig, hogy valójában nem termést eszünk, hanem a növény virágzatát. A karfiol és brokkoli sűrű, tömött, húsos feje a még ki nem nyílt virágzat, ez az, amit otthon megfőzünk, kirántunk.
Az ehető virágzatok közül a karfiol és brokkoli a leggyakoribb és a legismertebb, van azonban még sok másik növény is, amelynek a virágait ehetjük. A veteményesben, de díszkertben is tartható ezek közül az articsóka, amely csodásan díszít a virágaival is, ha nem akarnánk megenni, vagy esetleg mégsem ízlett első próbálkozásra. A másik, nagyon finom, és főételként is elkészíthető, a zöldséges kertekben gyakori virág a tök virágzata. Ha amúgy is nagyon bőtermő a tökbokrunk, akkor vegyük le néhány nagyobb virágzatát, ami már kinyílóban van. Ezeket megtölthetjük különféle szószokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Tojással ragasszuk össze a szirmokat, hogy be legyen csukva a kis tasak. Ezt követően kiránthatjuk, vagy bő, nagyon forró olajban is kisüthetjük. Hátránya sajnos, hogy a virág eltávolításával arról a tökről is lemondunk, ami a virág után termésként növekedne.
A legtöbb ehető virágzat tavasszal nyílik. Egy kellemes kirándulás alkalmával összegyűjthetjük a bodza és az akác virágzatait, amelyek nagyon finomak kirántva, sörtésztában vagy palacsintatésztába mártva kisütve. Ehhez gondosan tisztítsuk meg a virágzatokat, mossuk meg és távolítsuk el róla a rovarokat. Igyekezzünk a virágport nem kirázni belőle, mert az tovább édesíti az elkészült ételt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük