Kezdőlap » Ünnepek » Milyen egy valódi angliai karácsony?

Milyen egy valódi angliai karácsony?

Egy angliai karácsony kicsit más, mint hazánkban, kezdve a fenyőfa állítás időpontjától, ami náluk már december elején kezdődik, és január 6-ig tart, azért éppen annyira kavargó a karácsonyi vásár hömpölygő tömege, éppúgy csillogó az utcai látkép, és éppolyan izgatott és vágyakozó minden gyerek, mint nálunk.
Ha van angol ismerősünk, családtagunk, akkor tudjuk jól, milyen előszeretettel és gondossággal ügyelnek az angliai asszonyok a képeslapküldésre. Már jó előre küldjük el minden ismerősünknek, így a későbbiekben marad időnk az egyéb, ám valóban fontos, bokros teendőinkre is.
A karácsonyfa alá folyamatosan kerülnek az ajándékok, melyeket a család barátai, és az éppen arra járó rokonok hagynak. Ezeket csak december 25-én reggel nyitják ki, mert akkor van karácsony napja, és előző este a Télapónak van ideje jól teletömni a pocakját a kikészített süteménnyel és tejjel, majd ő is ajándékokat helyez el a kandallóra akasztott egyedi névvel készített piros csizmácskákba.
Van egy kedves népszokás, amelyet a legjobban „nagy szaloncukor”-nak nevezhetnénk, mert pont úgy néz ki (a valódi neve: christmas cracer ), és ezt mindenki megtalálja a karácsonyi ebédlő ünnepi asztalán.
Jellemző a karácsonyi menü, bár a köretek eltérőek, általában burgonyás és zöldséges, de az egészben sütött pulyka, legyen az gesztenyével töltve, elhagyhatatlan. És természetesen a méltán népszerű és tradicionális karácsonyi puding. Ezen a napon a királynő elmondja karácsonyi üdvözlő beszédét, és boldog karácsonyt kíván.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen saját készítésű ajándékot adjunk karácsonyra?

Neked sincs sok pénzed idén a karácsonyi ajándékokra? És nem szeretnél hitelt felvenni a mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.