Kezdőlap » Lakberendezés » Milyen egy provance-i stílusú otthon?

Milyen egy provance-i stílusú otthon?

A levendulamezők és olajfák között megbújó dél-francia vidéki házak barátságos belső terei, békés, idilli világa sokunkat rabul ejt. A népszerű filmekből és könyvekből jól ismert hangulat néhány egyszerű eszközzel, trükkel most megidézhető lakásunkban.

Jellemző stílusjegyei az egyszerűség, az eklektikus berendezés, rusztikus padló és falfelület, a pasztellszínek és virágok, fűszernövények minden mennyiségben.
Az igazi provance-i otthonokban szinte csak természetes anyagokat találunk: sok követ, fát, fémet, gondoljunk itt a kovácsoltvas csillárokra, karnisokra, és gyertyatartókra.. A fából készül felületeket érdemes antikolni, fehér vagy pasztellszínű lazúrral lekenni.
Kivételesen nem baj, ha a fal régen vakolt, kissé hepehupás, hiszen a s stílusra jellemző az egyenetlen, durva felület. Sima falat utólag is rusztikussá tehetünk készen kapható stukturglettel vagy ilyen jellegű tapétával.

A padlónál legjellemzőbb a hideg burkolat, a többnyire mázas kerámialapok a ház minden helyiségében. A régi, nálunk is elterjedt fekete-fehér metlachi lapok kifejezetten stílusosak. Ha van otthon azonos méretű, de különböző színű maradék csempénk, bátran felhasználhatjuk kisebb helyiségek burkolására. A szobákba festett vagy viaszolt hajópadló illik, ha nincs ilyenünk, hasonló, rusztikus hatású burkolattal helyettesíthetjük.
A bútorok egyszerű, valódi fából készült, nép motívumokkal díszített, festett vagy méhviaszolt szekrények, használati tárgyakkal telerakott nyitott polcok, támlás, karfás padok, faragott kisbútorok. A patinás tárgyak az időtlenség illúzióját keltik, a múlt megőrzése egyben a jövő záloga is. A régi, vesszőből font kerti fotelt sem kell kidobni, egy virágmintás párnával kifejezetten jól mutat a nappaliban.

Növények minden mennyiségben és formában. Tegyünk ngyméretű, caserép- vagy bádogedényekbe ültetett egynyári virágokat, muskátlit vagy futónövényeket a teraszokra, az erkélyre vagy az ablakba. A szobát vadvirágokkal díszíthetjük, melyeket szárított formában télre is eltehetünk. Jellemző színvilága, bár mediterrán vidék közé sorolható, mégis eltér az attól megszokottól; itt minden szín kicsit fakó, napszítta, tompa. Ilyen például a törtfehér, a tojáshéj, a bézs, az okker, hamvaskék, az olajzöld, a mályva, halványlila vagy levendulakék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük