Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a tyúkszem?

Milyen betegség a tyúkszem?

Mindent tyúkszemnek nevezünk, ami a lábon képződött, tömött, elszarusodott kinövés.

A fiatalokra jellemző a vírusok által kialakult tyúkszemek. Viszont időseknél is előfordul, például ortopédiai okok miatt.

Általában a nagy nyomásnak kitett területen jelenik meg, mint bőrkinövés, amely megvastagodott bőrként jelenik meg. A vírusos fertőzés miatt kialakult is hasonló tüneteket mutat.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A tünetei a már említett elszarusodó, talpon lévő, fájdalmas bőrkinövés.A kinövések egy millimétertől egy centiig terjed, de több szemölcs is összefolyhat.

Diagnózis: szakorvosi tapasztalat szükséges a helyes diagnózis megállapításához. Talp vizsgálaton kell részt venni.

Hogyan kell kezelni?

Először is orvosnak meg kell állapítani mi okozza a tyúkszemet. Emiatt nem lehet mindegyiket eltüntetni sima tyúkszem tapasszal.A vírusos tyúkszemek ellen egyáltalán nem segít a tyúkszem tapasz. Ebben az esetben csak felpuhítja a bőrt a szalicilsav, amit a tapaszok tartalmaznak.

Ha nem sikerül eltüntetni a tyúkszemet akkor végső esetben alkalmazzák a sebészeti ellátást, de csak akkor alkalmazzák, ha nem jár komplikációval.

A tyúkszem is elég gyakori betegség, így érdemes tudni, hogy orvoshoz kell vele fordulni a pontos diagnózis megállapításához, mert anélkül magunktól nem nagyon tudjuk eltüntetni. Otthon saját magunknak nem szabad levágni, vagy kivágni a tyúkszemet, ehhez sebészeti beavatkozás szükséges, de ezt amit már említettük csak végső esetben alkalmazzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük