Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a toxikus shock szindróma?

Milyen betegség a toxikus shock szindróma?

A TSS (toxikus sokk szindróma) betegség villámgyorsan került a köztudatba, és vérmérgezésre utaló tüneteket okoz, amely tulajdonképpen a bakteriális méreganyagok túlzott felhalmozódása a testben. A női menstruációban gyakori megbetegedés, bár nem csak nőket érint. Gyakoriságának egyik oka lehet az elszaporodott hüvelyi eszközök használata (tampon, pesszárium, fogamzásgátló eszközök), ezek kockázati tényezőként közel 7-10 –szeresére emelik, a fogamzásgátlók csökkentik a megbetegedés esélyét. A TTS leggyakoribb okának a tamponhasználat kerül, az esetek közel 90%-áért felelős, és a 15-25 éves korosztályt érinti leginkább.A sztafilokokkusz aureusz baktérium (ami a hüvelyben és az orr nyálkahártyáján is megtalálható) tehető felelőssé a TTS fertőzésért, ennek felszaporodása a hüvelyben okozza ...

A TSS (toxikus sokk szindróma) betegség villámgyorsan került a köztudatba, és vérmérgezésre utaló tüneteket okoz, amely tulajdonképpen a bakteriális méreganyagok túlzott felhalmozódása a testben.
A női menstruációban gyakori megbetegedés, bár nem csak nőket érint. Gyakoriságának egyik oka lehet az elszaporodott hüvelyi eszközök használata (tampon, pesszárium, fogamzásgátló eszközök), ezek kockázati tényezőként közel 7-10 –szeresére emelik, a fogamzásgátlók csökkentik a megbetegedés esélyét. A TTS leggyakoribb okának a tamponhasználat kerül, az esetek közel 90%-áért felelős, és a 15-25 éves korosztályt érinti leginkább.

A sztafilokokkusz aureusz baktérium (ami a hüvelyben és az orr nyálkahártyáján is megtalálható) tehető felelőssé a TTS fertőzésért, ennek felszaporodása a hüvelyben okozza a betegséget. A baktérium mérget termel, és ez okozza a vérmérgezéses, szepszises tüneteket.

A TTS magas lázzal (39-40°C), rosszulléttel, szédüléssel, esetleg ájulással kezdődik, súlyos esetben a valódi sokkhoz, a vérkeringés összeomlásához vezet.
Tapasztalható ritkább esetekben torokgyulladás, kötőhártya-gyulladás, hányás, hasmenés.
A kipirosodott és pár nap után hámló bőr jellemző tünete.
Antibiotikus kezelés javallott, a kórházi ellátás mindenképpen biztosítja a megfelelő kezelési eljárást.
Megelőzése a természetes hüvelyi flóra állapot megtartása, kerüljük a túlzott tisztítást, ilyenkor csak ártunk a hüvely védekező rendszerének. A tampon maximum 6 óránkénti cseréje is csökkenti a veszély kockázatát. Lehetőség szerint hagyjunk időt a szellőzésére, ezért felváltva használjunk betétet és tampont.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kerülhető el a táplálkozás segítségével a szívinfarktus?

Szívinfarktus (másik nevén szívroham) akkor következik be, ha a szívizom nem kap elegendő vért sejtjeinek ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.