Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a torok és mandulagyulladás?

Milyen betegség a torok és mandulagyulladás?

A torok fájdalmát okozza a a garatnyálkahártya gyulladása. Mandulagyulladásnak a torokmandula gyulladását nevezzük. Ez gyakran a torokgyulladást kíséri.

Mik a betegség tünetei?

A torokgyulladás során a torok és ritkábban az orrgarat égő, kaparó fájdalmat érzünk, mely krákogást és köhögést ingerel, melyet nyelési fájdalom kísér. A betegséget a többségben láz kíséri, mely nem megy 38 celsiusfok felé, de a gyerekek esetében magas láz is felléphet. A környéki nyirokcsomók általában fájdalmasak és gyulladtak.

Az akut mandulagyulladást magas láz és hidegrázás kíséri. A garattáji fájdalom erősen sugárzik a fülbe, a nyaki, az állkapocs alatti és a fül mögötti nyirokcsomók pedig fájdalmasan duzzadtak. Az ajkak vérbők, cserepesek, a lehelet bűzös. Felnőtteknél gyakori a fejfájás és a hasi fájdalom a betegség során.

A torokmandula gyulladásával gyakran együtt jár az orrgaratmandula gyulladásával. Emellett a beteg nehezen vesz levegőt az orrán keresztül és nagyot hall. A csecsemők és kisgyermekek eme betegsége fokozott figyelmet igényel, mivel súlyos állapotot idézhet elő.

A nyelvgyöki mandula gyulladása szintén a garatmandula gyulladásakor jelentkezik, mely nyelési fájdalmat okoz és a nyelv mozgatása is nehéz.

Hogyan lehet kezelni a betegséget?

A betegség tüneteit jól lehet kezelni. Fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadék fogyasztás, a láz és fájdalom csillapítása, a gyakori torok öblögetés, az inhalálás, a torokborogatás a gyógyulás eléréséhez. Bakteriális fertőzés esetén a szövődmények kialakulása miatt fontos az antibiotikumos kezelés alkalmazása.

A heveny mandulagyulladás terápiájának alapja a legalább 8-10 napon át történő nagy adagban adott penicillin alkalmazása. Ha a nyelés nagyon fájdalmas érdemes gyerekek esetén pépesíteni az ennivalókat. Ilyenkor jobban esik a meleg étel és ital fogyasztás. A nyak vizes borogatásával lehet enyhíteni a gyulladás általi fájdalmat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük