Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a hörghurut?

Milyen betegség a hörghurut?

A hörghurut a tüdő hörgőinek a belső részén elterülő nyálkahártya gyulladás. Heveny és idült formákban jelentkezhet a betegeknél. A hevenyes forma a légcsövet is érinti, ez kezelés nélkül is gyógyul. Az idült változat a hörgők tartós gyulladása, légzésfunkciós zavarokkal jár.

Milyen tünetei vannak a hörghurutnak?

A hevenyes hörghurutnál a tünetek a sima nátha részeként orr és garat gyulladással kezdődik, mely tovább terjed a gégére, a légcsőre és a hörgőkre. Éppen ezért a felső légúti fertőzés tünetei is jellemzik, mint például a rossz közérzet, a nátha, a borzongás, a hőemelkedés, a torokfájás, a hát és izomfájdalom. Szegycsont mögötti fájdalom. A hörgők nyálkahártyája duzzadt, élénkvörös színű. Nehézlégzés is bekövetkezhet a betegség során

Az idült hörghurut esetében egymást követő két évben legalább három hónapos köpetürítéssel járó köhögés jellemzi.

Mivel kezelhető a betegség?

A heveny hörghurut kezelésekor fontos a lázas időszakban a lázas időszakban az ágynyugalom. Fontos a megfelelő folyadékpótlás, mely napi 3-4 litert jelent. Érdemes láz és fájdalom csillapítót bevenni, mely javítja a közérzetet.

Az idült hörghurutot az emfizémás betegek esetében csak a dohányzás elhagyásával valamint oxigénterápiával lehet legyőzni. A többi terápia csak enyhülést hoz. Légúti szűkületben hörgőtágítók adhatók.

Heveny légúti betegség esetén antibiotikum használata szükséges a gennyes köpet feltisztítására.

A betegséggel ajánlott orvoshoz fordulni, és az ő általa előírt dolgokat betartani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük