Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az övsömör?

Milyen betegség az övsömör?

Az övsömör a bárányhimlő betegség miatt alakulhat ki, mely az ideg és bőrgyulladása. Miután a bárányhimlő elmúlik ezek a vírusok élve maradhatnak a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben. Ha az immunrendszer legyengül vagy az idegsejtek szétesése során övszerűen ideg és bőrgyulladást okoz.

A betegség azoknál jelentkezik akik a bárányhimlő során immunhiányos állapotban szenvednek. A vírusok újraéledésének oka nem mutatható ki.

Mik a betegség tünetei?

Duzzadt, vörös foltok jelentkeznek a hasi és mellkesi felület végén, melyek felszínén később hólyagok is megjelennek. A hólyagok rövid időn belül ki is fakadnak. A bőr elváltozásai 2-4 hét múlva elmúlnak, de néhány heg marad utánuk. A betegséget fájdalom kíséri. Idegfájdalom is jelentkezik.

Hogyan lehet kezelni a betegséget?

A vírusok kezelésében az aciklovír lehet hatékony. A kezelés célja a fájdalom és a gyulladás csökkentése. Hűtőpasztákkal és rázókeverékekkel történik a kezelés. A B12-es injekció segíti a gyulladt idegek gyógyulását. A betegség során az erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítókra is szükség van. Különösen veszélyesek azok az esetek, amikor az arcon és / vagy a szemen is jelentkeznek. Ennek a betegségnek , valamint a az arcon szemen lévő bőrelváltozások komoly szakorvosi tapasztalatot igényel.

A szemet is érintő folyamat vakságot is eredményezhet. A bőr betegségek elmúltával az idegfájdalom akár fél évig is fennmaradhat.

A betegség nem előzhető meg. Az övsömör beteg fertőz, és így az arra fogékony embernél bárányhimlőt okoz

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük