Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az érszűkület?

Milyen betegség az érszűkület?

Az érszűkületet kirakatbetegségnek is hívják, mert az alsó végtagban romlik a keringés, és a vádliba beálló éles fájdalom miatt a betegnek minduntalan meg kell állnia, mintha kirakatot nézegetne. Az orvosnak jelzésértékű, ha a páciens megfigyeli hány méterenként, milyen időközönként kell megállnia. Érdekes módon ezen időszakok és távolságok nagyjából egyformák. Viszont ha kezeletlen marad, rövidülnek és már nyugalmi állapotban is fellép a fájdalom.
Vizsgálati módszerek: Az alsó végtagokon mért vérnyomás is jelezheti a bajt.
Szűrővizsgálatot lehet végezni egyszerű kézi doppler készülékkel, a boka-kar index, melynél a bokán mért vérnyomást elosztják a karon mért értékkel.
Korai stádiumban, de akár tünetmentes betegnél is a kezdődő folyamat kimutatására/sajnos még nem mindennapi gyakorlattal/, alkalmazzák az arteriográfos módszert. Más vizsgálatok is rámutathatnak az érszűkületre, mint például egy hasi-, vagy mellkas röntgen is kimutat egy meszesebb aortát. A nagy hasi aorta szűkületét, illetve tágulatát ultrahanggal tudják még észrevenni.
Érfestéssel pedig el tudják dönteni, hogy kell-e, illetve milyen típusú műtétet végezni, milyen utókezelésre, rehabilitációra van szükség.
Az alábbi rizikófaktorok esetén mindenképpen javasolt az évenkénti szűrésen való részvétel.
Dohányzás, túlsúly, stresszes élet, változókor a hölgyeknél, magas vérnyomás, magas koleszterin,vagy trigliceridszint, pihenés nélkül megtett járástávolság csökkenése. Az agyi erek meszesedésének legelső tünete a hirtelen memóriazavar.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük