Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az ebola?

Milyen betegség az ebola?

Az elmúlt időszakban napi szinten lehet hallatni a híradókban az ebola vírusról. Beszámolnak a terjedéséről, a megbetegedésekről, halálesetekről, megelőzésről, tiltásokról, korlátozásokról.

De milyen betegség is az ebola?

Annyit hallani a hírekben, hogy „véres” betegség, szörnyű kór.
Először is, egy vírus által okozott fertőző betegségről van szó, melyből könnyedén járvány alakulhat ki, hiszen gyorsan és könnyen terjed, és magas halálozási aránnyal pusztít. Ha meg is fertőződünk, a vírus által okozott tünetek nem biztos, hogy azonnal jelentkeznek, mert a lappangási ideje 2-25 napig terjed. A betegség úgy indul, mint egy tipikus vírusos megbetegedés, mintha influenza lenne: lázzal, torokfájással, melyhez társulhat fejfájás, általános gyengeség, izomfájdalom. Ez aztán rosszabbodik és hányinger, hasmenés jelentkezik. Drasztikus esetben külső-belső vérzés is felléphet.

Hogyan kaphatjuk el?

Levegőben nem terjed, ellenben vérrel és testnedveken vizelet, nyál, ondó) keresztül terjed. Eredetileg Afrikából indult, főleg az ottani temetkezési szokásokból kifolyólag, hiszen közvetlen kapcsolatban vannak a halottaikkal, sokszor megcsókolják azokat – így könnyű megfertőződni. Akkor is elkaphatjuk, ha ebolás állattal kerülünk közelebbi kapcsolatba.

A megelőzés érdekében fokozottan figyeljünk a higiéniára, gyakran mossunk kezet, használjunk olyan fertőtlenítő szert, mely vírusok ellen hatásos. Kerüljük azok az országokat, ahol folyik a járvány, és ne menjünk a már fertőzöttek közelébe és ne érintsük meg a fertőzöttekkel kapcsolatba került orvosi eszközöket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük