Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az anorexia?

Milyen betegség az anorexia?

Az anorexia (teljes nevén anorexia nervosa) egy pszichés eredetű evészavar. Az anorexia szó étvágytalanságot jelent. Az ebben a betegségben szenvedők éheztetik magukat és gyakran a testmozgást is túlzásba viszik a fogyás érdekében. Saját magukat irreálisan kövérnek látják, ami az eltorzult testképüknek köszönhető. Számukra a soványság maga a tökéletesség. Az anorexia áldozatai maximalisták, és ennek megfelelően arra törekszenek, hogy a lehető legvékonyabbak legyenek, mert szerintük csak akkor lesznek szépek és tökéletesek. Jellemzően hajlamosak a depresszióra és az önrongálásra. Rettegnek és undorodnak az elhízástól. Táplálékfelvételüket drasztikusan csökkentik, hashajtókat szednek. Testtömegindexük 17,5 alatt van. Az anorexiás úgy érzi, ha mást nem is, a táplálék elutasítását ő irányítja. A betegség kezdeti tünete a rövid időn belül bekövetkezett nagymértékű fogyás.
Az nevezhető betegnek, aki a legkisebb normál testsúlyánál 15 %-kal kevesebbet nyom, és legalább 3 menstruációja elmaradt (nőknél).
Napjaink szépségideáljai mellett sokkal gyakoribb az evészavarok előfordulási aránya mint régebben. A betegség leginkább nőkre jellemző, de az érintettek mintegy 5 %-a férfi. Társadalmilag a fehér bőrű közép vagy felső osztálybelieknél jelentkezik leggyakrabban a betegség. Kialakulásához vezethet a média által közvetített ideális testalkat esetleg a család túlzott elvárásai. Habár a betegség nem szervi eredetű, következményei igen súlyosak. A menstruáció elmaradásával a teherbe esés lehetősége szinte kizárt. A csontok törékennyé válnak, később csontritkulás léphet fel. A vízháztartás felborul. A beteg haja és fogai kihullhatnak. Bőre, amelyet pihés szőrszálak borítanak szürkéssárga, száraz tapintású. A betegség következtében vérszegénység alakulhat ki, és a fehérvérsejtek számának csökkenésével az immunrendszer legyengül. Alacsony vérnyomás és szívritmuszavar léphet fel. A halálos kimenetelű anorexiás megbetegedéseknél leggyakrabban a szív mondja fel a szolgálatot.
A sikeres kezeléshez szükség van pszichológusra és dietetikusra egyaránt. A kezelés hónapokig, akár évekig is eltarthat. A betegség komolyságát mutatja, hogy az érintetteknek csak körülbelül 70 %-a gyógyul meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi az a PCOS?

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma a statisztikák szerint a nők 5-10%-át érinti. Bár …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük