Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az ajakherpesz?

Milyen betegség az ajakherpesz?

Az ajakherpeszt általában vírus okozza. A betegség általában bőrgyulladás formájában mutatkozik. Az ajakherpesznek két fajtája van elsődleges és másodlagos.
Az elsődleges fertőzést bőrkontaktussal vagy testnedvekkel való érintkezés útján lehet elkapni. Általában a közös evőeszközök nem megfelelő tisztítása okozza ilyen például a kanál, villa, pohár.
A tünetek elsődleges lefolyásának ideje általában egy-két hét. Az ajakherpesz megjelenése láthatóan csak később jelentkezik. A herpesz legjellemzőbb tünete a fájdalmas bőrpír és duzzanat. A felületén apró, víztiszta hólyagok jelennek meg. Pár nap után a hólyag gennyes lesz és kifakad. A bőrfertőzést általában mérsékelt láz és a nyirokcsomók megduzzadása jellemzi. A betegség lefolyik hét-tíz nap alatt és szinte minden esetben nyomtalanul eltűnik.
A kezelésénél a gyógyszeres kezelés eredményes lehet a bőrbetegség megelőzésében, ez tabletta formájú. Hasonló eredményt érünk el ha a herpesz megjelenése előtt beveszünk egy aszpirint. A bőrkiütés korai szakaszában kenőcs használata enyhítheti a betegség lefolyását. A hólyagok kifakadása után már nem ajánlott a kenőcs használata, mert lassítja a gyógyulást, hegesedést, ilyenkor szárító és fájdalomcsillapító paszták alkalmazása javasolt. A herpesz nyom nélkül eltűnik, ám bármikor újra megjelenhet.
A megelőzés nagyon fontos, ha lehetséges használjunk saját evőeszközöket, vagy tisztítsuk a közös evőeszközöket megfelelően. A forró vízben való elmosás és a megfelelő tisztítószer használata csökkenti a fertőzés megjelenését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük