Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a tetvesség ?

Milyen betegség a tetvesség ?

Az emberen élősködő, vérszívó tetű több típusát különíthetjük el: a fejtetű, a ruhatetű, és a lapostetű. A fej és ruhatetvek alakilag hasonlóak, táplálkozási szokásai azonban eltérőek. A felnőtt példányok 2-4 mm méretűek, 3 pár lábuk van, és szürkésfehér színűek. A nőstény életideje 25 nap, naponta 10 petét rak a hajszálak tövébe. 10 napig is életképes a gazdaszervezettől távol. A táplálékszerzést követően váladékát a bőrbe juttatja, ami viszkető, égő érzést okoz.

A peték (serkék) 1 mm nagyságúak, oválisak, szürkék (sötét hajúaknál vöröses feketék), erősen a szőrszálakhoz tapadnak és 7-9 nap alatt kelnek ki. A tetvesség közös fésű, ruházat, ágynemű használata során terjed. A fertőzés közvetlen érintkezéssel is gyorsan terjed pl. iskolákban, kórházakban. A hajas fejbőr viszketése esetén végzett vizsgálat során általában néhány mozgó alak és számos a hajszálhoz erősen tapadó serke, a hajas fejbőrön, tarkón, nyakon, háton a vakarás következtében kialakult gallérszerű hámhiány, esetenként ótvar. Kezelése: a bőrgyógyász által felírt oldatot az előírásnak megfelelően kell alkalmazni.

A szerek nem képesek egy kezelés során az összes serkét elpusztítani, ezért 1 hét elteltével a kezelést meg kell ismételni. Fontos a kezelés végén sűrű fogú fésűvel a hajat alaposan átfésülni. A szempillákat vazelinnel naponta többször bekenve és a serkéket csipesszel eltávolítva lehet eredményesen kezelni. A közeli családtagokat, iskolatársakat is vizsgálni, kezelni kell a visszafertőzés elkerülése érdekében. A serkéket a hónalj, szakáll, szempilla területén is kell mindig keresni nagyító segítségével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káros hisztamin

Az élelmiszer-intolerancia okát gyakran nehéz kideríteni. Bizonyos esetekben a hisztamin lehet a kiváltó ok. Haspuffadás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük