Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a rüh ?

Milyen betegség a rüh ?

A rühakta szabad szemmel szinte láthatatlan apró élősködő, mely a bőr legfelső hámrétegében járatokat fúr. Naponta 5 mm-t képes haladni, életideje 1-2 hónap. A nőstények petéiből kb. 1 hét alatt kelnek ki az utódok. A rühesség szoros bőrkontaktussal terjed, de a fertőzött ruházat, ágynemű, törölköző, esetenként kárpitozott bútorok útján is elkapható. A nőstények az emberi testtől távol 96 óráig életképesek. A betegség lappangási ideje általában kevesebb, mint 1 hónap.

A fertőzés jellemző tünete a heves viszketés (ez az atka illetve annak nyála, ürüléke által kiváltott érzékenységi reakció). A bőrön többszörös pontszerű és vonalas (egyenes, S alakú) vakarási nyomokat láthatunk, melyek végén apró hólyag is lehet. Típusosan a tünetek az ujjközökben, hajlatokban, emlőbimbó és köldök körül, férfiaknál a hímvesszőn észlelhetők. Néha főleg gyermekeken és idős embereknél, vörhenyes göbcsék is kialakulhatnak, a tenyér, talp, nyak, arc területén.

Gyakran jelentkező szövődmény a másodlagos felületfertőződés. A diagnózis a bőrtünetek alapján általában felállítható, hámmintából végzett mikroszkópos vizsgálattal megerősíthető. Azért kell orvoshoz fordulni, mert csak a megfelelő külső gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, s ha nem kezelik, a környezet fertőződése (ruhanemű, ágynemű) elhúzódó gondot jelent. Kezelése: Bőrgyógyász által felírt készítmény előírás szerinti alkalmazása mellett elengedhetetlen a ruhanemű, ágynem, törülközők egyidejű magas hőfokon történő mosása és vasalása. A közös háztartásban élőket is kezelni kell.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük