Milyen betegség a lisztérzékenyéség?

A lisztérzékenység a vékonybél megbetegedése. A megbetegedés következtében bizonyos növényi fehérjék szervezetbe történő bevitele felszívódási zavarokat okoz.
Sok ember életét keseríti meg úgy hogy megnehezíti a mindennapi étkezést.
A tünetek megjelenése nagyrészt gyerekkorban történik, de gyakran diagnosztizálnak lisztérzékenységet felnőttkorban is.

Kialakulásában szerepe van a genetika hajlamnak, az immunrendszer megbetegedésének, illetve némely környezeti tényezőnek.
A betegség leggyakoribb kiváltója a glutén, de az arra érzékeny betegeknél rozsban, zabban vagy árpában lévő fehérjék is fokozzák a szervezetben lévő gyulladást.

Jellegzetes tünetei közé tartoznak az emésztőrendszer zavaraiból fakadó puffadás, fogyás és a nagy mennyiségű laza széklet.
Ezeknek a következménye a fogyás és vérszegénység a gyengeség és a fogyás gyerekkorban a növekedés elmaradását eredményezi.

Az erősen viszkető kiütés, a pikkelysömör és a foltokban jelentkező kopaszodás figyelmeztető fizikai tünet lehet, amire oda kell figyelni.

A diagnosztizált lisztérzékenység egyetlen gyógyszere a teljesen gluténmentes étrend.
Szigorú betartásával a beteg panaszmentessé válik, a betegség tünetei megszűnnek.

A betegeknek tilos fogyasztani bármilyen gabonaféleséget, de a burgonyából, rizsből, hajdinából, babból készült ételek nem okoznak problémát, úgy mint a húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök sem.

A diéta betartása nagyon nehéz, de megfelelő támogatás a hozzátartozók részéről nagy segítséget jelenthet és ha sikerül, a beteg teljes gyógyulásához vezet.

Add Comment