Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a lágyéksérv ?

Milyen betegség a lágyéksérv ?

A leggyakoribb sérvről, a köldöksérv, a második leggyakoribb válfaja az, amit az orvosok lágyéksérvnek neveznek. A hasüregből kis csatorna fut a lágyékban. (fiúk esetében a herezacskóig, ebben találhatók a her felé tartó véredények és idegek). Ez a járat átvezet a hasfalat alkotó izomrétegen.

Ha a lágyékcsatorna mentén az izomrétegben levő kapuk nagyobbak a megszokottnál, akkor egy béldarab türemkedhet ki a hasüregből és az, ha a gyermek erőlködik vagy sír, bekerülhet a lágyékcsatornába. Ha a bél csak kissé türemkedik ki, akkor a lágyékban duzzanatként látható. Ha egészen lecsúszik a herezacskóba, akkor az erősen megnagyobbodik. A lágyéksérv, bár ritkán, de lányoknál is előfordulhat. Ilyenkor a lágyékban találunk duzzanatot.

Legtöbb sérv esetében, ha a gyermek nyugodtan fekszik, a bél visszacsúszik a hasüregbe. Viszont előfordul, hogy minden alkalommal megjelenik, ha a gyerek feláll, vagy az is lehet, hogy csak nagy erőfeszítések esetén mutatkozik. A lágyéksérv néha “kizáródik”. Ilyenkor a bél beszorul a lágyékcsatorna keskeny járatába, a véredények összenyomódnak és elzáródnak. Ez tehát a bélelzáródás egy formája. Erős hasi fájdalmat és hányást okoz. Azonnali beavatkozásra van szükség. A lágyéksérv kizáródása legtöbbször az első hat hónapban fordul elő.

Rendszerint olyan sérvről van szó, amelyet korábban nem vettek észre. Az anya tisztába teszi a gyermeket, mert nagyon sír, és akkor veszi észre először a duzzanatot a lágyékán. Nem helyes a duzzanatot ujjunkkal nyomkodni. Ha sérvre gyanakszunk, természetesen azonnal jelentsük a kezelőorvosnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük