Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a diabétesz?

Milyen betegség a diabétesz?

A diabétesz leggyakrabban tünetmentes, vagy tünetei több betegség tüneteivel egyezik. A cukorbetegség korai felismerése elengedhetetlen a komolyabb szövődmények kialakulását elkerülendő.
Ha szomjúságot, gyakori vizelési ingert érzünk, normálisan étkezünk, vagy kicsit talán többet is, és mégis fogyunk, akkor gondolhatunk cukorbetegségre is. A cukorbetegségben szenvedők vizeletében akkor is magas a cukorszint, ha az illető alig eszik, vagy koplal. Egy egyszerű eljárással ma már percek alatt megállapítható, hogy a vizeletben mennyi a cukorszint, és ha magas, az orvos rendelkezéseit kell figyelembe venni. A normális mennyiségű, sőt esetleg túlzott evés azt jelzi, hogy a gyomor jól működik, a táplálék jól felszívódik, a hiba a tápanyagok feldolgozásában van: anyagcsere-betegségről van szó.

A pajzsmirigy túlműködése is anyagcserezavarral jár. Ilyenkor a táplálék rossz kihasználása és a fogyás annak következménye, hogy a szervezet valamennyi sejtjének működése meggyorsul. Cukorbetegségnél nem ilyen mennyiségi eltérésről van só. Az anyagcsere zavara minőségi változás, a lényege a cukor rossz felhasználása.

A táplálékfelvétel részben a test felépítését, elkopó anyagok pótlását, részben energia termelését szolgálja. Az energia, mozgási energiát és hőtermelést jelent. (ezen kívül természetesen az élet fenntartásához és az életműködés szabályozásához szükséges anyagok felépítése is- kémiai- energiát igényel. )

Az elfogyasztott anyagok egy része nem szolgáltat energiát. Ezek közé tartoznak az ásványi eredetű sók, igen kis mennyiségben bizonyos fémek, a vitaminok, és nem utolsó sorban a víz. Három, energiát szolgáltató tápanyagféleség ismeretes: a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Az első csoportba tartoznak a keményítő tartalmú, lisztes anyagok és a cukor. Zsírnak nevezünk minden növényi és állati eredetű zsírfajtát, így a vajat és a olajat is. A legértékesebb fehérjefajták az állati fehérjék: a hús, a hal, a sajt, a tojás, a tej. Valamilyen mennyiségben minden növényi étel és tartalmaz fehérjét.

A három tápanyag közül a szénhidrátok anyagcseréjének zavara a cukorbetegség lényege. A szervezet sejtjeihez a vér juttatja el a cukrot. Bonyolult idegrendszeri és hormonális szabályozó rendszernek köszönhető, hogy a vér cukortartalma alig változik. Néhány órával az étkezést követően emelkedés lezajlása után mindig körülbelül egytized gramm cukor van egy deciliter vérben. Ezt a mennyiséget száz-milligrammnak nevezik. Ez az utóbbi szám az, ami a laboratóriumi vércukorleleteken szerepelni szokott. Az egészséges ember vércukorszintje sem teljesen állandó, 70-130 milligramm-százalékig változhat. Ha a vércukor mennyisége a normális éhgyomri érték fölé emelkedik 80 százalékkal, az egyébként a cukrot visszatartó vese ezzel a mennyiséggel már nem tud megbirkózni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük