Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a csípőficam ?

Milyen betegség a csípőficam ?

Eléggé gyakori fejlődési rendellenesség, ami részben örökletes tényezőkre, részben külső körülményekre vezethető vissza. Az újszülöttek néhány százalékában fordul elő a csípőízület valamilyen fokú rendellenessége, sokszor mind a két oldalon, Gyanújelek: az egyik combon több a haránt redő, mint a másikon (mert a végtag valamivel rövidebb); lányoknál: szeméremrés a kóros oldal felé “néz”; a beteg végtag kifelé fordulva fekszik.

Ezek a jelek azonban nem bizonyítják a csípőficamot. Orvosi vizsgálattal ezeknél sokkal biztosabb jeleket lehet találni, de a végső bizonyítékot a röntgenfelvétel szolgáltatja. Vannak olyan állapotok is, amikor nincs ugyan teljes ficam, de a csípő fejlődése nem kifogástalan. Ezeket is kezelni kell. Teendők: Nem szabad szoros pólyát használni (ez már ki is ment a divatból!), mert a széles pelenkázás előnyösebb a csípők fejlődésének. A térdeknek jól széjjel kell állniuk, ezért is előnyös az időnkénti hasra fektetés. Gyanújelek esetén (vagy ha a gyermekorvos, védőnő rendeli): ortopédiai konzílium szükséges.

A válogatás nélküli úgynevezett csípőszűrés indokolatlan, mert minden gyermekorvos megvizsgálja a kis csecsemőket ilyen szempontból is és ha gyanújeleket talál, úgyis elküldi ortopédiai konzíliumba. Megelőzés: Minden csecsemőt szélesen kell pelenkázni. “Kötött” csípők esetén, tehát ha a térdek hanyatt fekvésben nem vihetők le a pakolóasztal szintjéig, kemény terpesztőbetétes bugyit kell használni. Gyógyítás: Ficam esetén kengyelt kell viselni, heteken, hónapokon át. A csípő begipszelésére ma már alig kerül sor. Később gyógytorna. Nyomtalanul szokott gyógyulni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük