Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a csalánkiütés?

Milyen betegség a csalánkiütés?

A leggyakoribb bőrgyógyászati betegségek egyike. Neve is utal a megjelenő kiütések kinézetére formájára, hasonlóan néz ki, mint amikor valakit megcsíp a csalán. A kiütések a bőrtől kissé kiemelkednek és viszketnek. Gyorsan alakulnak általában ki és vannak esetek amikor csak pár óráig tartanak. Vannak esetek amikor a kiütések megjelenésével egyidejűleg megdagad a szemhéj és az ajkak is. A csalánkiütésnek két formája van az akut, amikor gyorsan megjelenik és el is tűnik és a krónikus, ami akár több mint hat hétig vissza-vissza térhet.
A csalánkiütést allergén anyagok váltják ki, mint például gyógyszerek, egyes élelmiszerek stb.. Viszont nem minden egyes csalánkiütés allergia eredetű ilyen például amikor a kisgyermekek bőre hasonlóképpen reagál a férfiak arc szőrzetének érintkezésére. Kialakulhat a bőr dörzsölésére vagy esetleg nyomására is.
A csalánfoltok gyorsan jelentkeznek és kínzó viszketést eredményeznek kiváltképp hajlatoknál. Általában a panaszok, mint sok betegség éjszaka fokozódnak, így a folyamatos viszketés miatt a beteg fáradt, kialvatlan lesz. Ha a kiütést esetleg étel okozza, melyre allergiás a szervezet kísérheti a csalánkiütést hányás, hasmenés is.
A kezelése inkább a megelőzésre alapszik, mivel ezzel elkerülhető a kiütések megjelenése. Ha bebizonyosodik egyes ételek okozzák azok fogyasztásának elkerülése segít megelőzni a kiütések megjelenését. Ha gyógyszeres kezelés szükséges hatásosnak bizonyultak az antihisztaminos készítmények. Naponta csak egyszer kell őket alkalmazni és nincs szinte semmi mellékhatásuk, nem álmosítanak és nem akadályoznak a munka képességünkben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ebolá-ról röviden

A nyugat-afrikai Ebola-járványt, 1976-ban fedezték fel, a 2014-es már a 26. kitörés az óta. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük