Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a bárányhimlő?

Milyen betegség a bárányhimlő?

A bárányhimlő általában a gyerekek körében terjedő betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. Védőoltással lehet védekezni ellene, nem kötelező, hanem választható védőoltás. A bárányhimlő általában a három és tíz év közötti gyermekek körében terjed. A legkedvezőbb időszakok amikor a járvány nagyobb számban tud terjedni a tél és a tavasz. Aki egyszer átesik ezen a betegségen később még egyszer nem kapja meg, úgy funkcionál, mint maga a védőoltás, hiszen védettséget ad a későbbi életünk során. Elég könnyen gyógyuló betegség akár gyógyszeri beavatkozás nélkül is elmúlik magától, ám minden tizedik esetben szövődmények léphetnek fel.
A bárányhimlő közösség betegség a gyerekek zöme óvoda és kisiskolás időszakában átesik rajta, hiszen mivel közösségben van gyorsan megfertőződik.
A kiütések megjelenése előtt már lappang a betegség a szervezetünkben. A kiütések előtt kb. két nappal egyes gyermekeknél jelentkezhet enyhe láz esetleg torok vagy hasi fájdalom is. Az többségnél a kiütések az egész testet befedik, elég ijesztő a szülők számára a nagyon sok kiütés, ám attól, hogy több a kiütés még nincs ok az aggodalomra. Előfordul egyes esetekben, hogy még a nyelven is jelentkeznek kiütések.
Általában egy-két hét alatt lezajlik a betegség.Konkrét gyógyszeres kezelést nem igényel, inkább tüneti kezelése van. Jelentkező láz esetén a lázcsillapítás különféle készítményekkel,kisgyermekeknél inkább a szirup a legmegfelelőbb. A kiütésekre nyugtató hatású hintőporok javasolhatók, hiszen a kiütések viszketnek és az elvakarásra figyelni kell, ami kisebb kornál elég nehéz, viszont az elvakart kiütés akár maradandó nyomot is hagyhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük