Kezdőlap » Film » Milyen Barille-sorozatokat mutathatunk a gyerekeknek?

Milyen Barille-sorozatokat mutathatunk a gyerekeknek?

Nyilván sokaknak eszükbe jut gyermekkoruk egyik kedvenc sorozata, a Volt egyszer… az emberi test. Ebben Albert Barille, a sorozat megalkotója jópofa karakterek segítségével magyarázta el az emberi test működését. Minden epizódban más érzékszerv, testrész vagy belső szerv került terítékre, és a Mester, a bölcs karakter folyamatosan ellenőrzése alatt tartotta az eseményeket, irányította az utasításokra szoruló sejteket.
Nem sokan tudják azonban, hogy Barillé-nek nem ez volt az egyetlen sorozat, összesen hetet készített, és mind az hétnek elkészült a magyar szinkronja is, DVD-kiadást viszont csak az …Élet, az … Emberi Test, és a … Világűr élt meg. Ezeket ritkaságként ugyan, de még mindig be lehet szerezni, a többihez a netes videó megosztó oldalakon lehet csak hozzáférni.
A Volt egyszer az … Ember című sorozat az emberiség nagy, közös történetét mutatja be 26 epizódban, a Föld kialakulásától egészen napjainkig. Annak ellenére, hogy a sorozat francia, nem mondhatjuk, hogy elfogult lenne akár a történetek kiválasztása, akár Franciaország szerepének bemutatása kapcsán. A gyerekek rengeteg olyan korszakot ismerhetnek meg, amelyeket általános és középiskolában történelemórákon is tanulnak.
Az … Ötlet és a … Felfedezők hasonló elven alapul, történelmi időszakokat választ témának, melyben egy bizonyos találmányt (például hajózás, időmérés, stb.) vagy pedig felfedezőt/feltalálót (pl. Amerika felfedezése, Marie Curie, Einstein, Konrad Lorenz, Galilei, stb.) mutat be. Az … Amerika pedig az Újvilág történelmének egyes epizódjait idézi fel egészen az őslakos indiánok legkorábbi időszakai óta.
A …. Világűr és a …. Föld erősen kilóg ebből az objektív informatív stílusból. A … Világűr című sorozat leginkább egy gyermekeknek szóló science-fiction, az érdekes, vicces történetek mellett nagyon sokat tanulhatnak a gyerekek a diplomáciáról, szolidaritásról, liberális gondolkodásról, a modern szabadságjogokról, stb. A …Föld a legújabb sorozat, sajnos ezt is elérte a rajzfilm modernizáció korszaka, és erőltetetten átrajzolták a jól megszokott figurákat könnyen animálható, kissé keleties stílusra, ami sokat rontott az élményen. A történetmesélés is változott, ebben a gyerekek egy csoportja különféle fantasztikus járműveken utazzák be a világot, és olyan globális környezeti problémákat oldanak meg, mint az elsivatagosodás és az óceáni szemétszigetek. A szándék értékelendő, de azt hiszem, éppen a gyerekek által valóban véghez vihető kicsi dolgok sikkadtak el a történetekben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A másik nő (Love and Other Impossible Pursuits)

A másik nő című film 2009-ben készült, dráma. Főszereplők: Natalie Portman (Emilia Greenleaf) Scott Cohen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük