Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen az egészséges üdítőital?

Milyen az egészséges üdítőital?

Boltok polcain nap, mint nap láthatunk számtalan üdítőitalt, szénsavast vagy mentest, rostos üdítőt vagy szűrt levet. Márkától függően haladhatunk az árral, minél ismertebb annál drágább. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy egy drágább üdítőital jobb minőségű is.
Gyümölcslevek esetében fontos megnéznünk a gyümölcstartalmat, hány százalékos, milyen gyümölcsöket tartalmaz, mert bizony többször előfordul, hogy aromával érik el a kívánt ízt. Ezekben az üdítőkben általában rengeteg mesterséges anyag, tartósítószer, adalékok találhatóak amik nem nevezhetőek egészségesnek.
A csomagolásuk is sokszor megtévesztő, aztán ha figyelmesen elolvassuk a termékismertetőt, az összetevőket bizony rájövünk, hogy egyáltalán nem ilyen üdítőre gondoltunk.
A 100% – osnak kikiáltott narancslevek, gyümölcslevek esetében is figyelmesen járjunk el, érdemes a megbízhatóbb márkatermékek közül választanunk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű gyümölcsből állították azt elő, volt már rá példa, hogy hallhattunk olyanról amikor a 100% – os gyümölcslé, rothadó vagy éppen éretlen gyümölcsből lett készítve. A gyümölcskoncentrátum sem azonos az itthon kifacsart lével, hőkezelt, ami során a vitaminok és az íz nagy része elveszik. Ezt pótolni kell, mert egy ízetlen terméket senki sem fog megvenni. Ilyenkor jönnek képbe az aromák, amelyek nagy részben mesterségesek.
A legegészségesebb ha mi magunk készítünk otthon gyümölcscentrifugával gyümölcs- és zöldségleveket. Keverhetjük őket pl. narancs- alma- sárgarépa, citrom- banán- cékla stb. A gyümölcsöket és zöldségeket mindig mossuk meg alaposan mielőtt felhasználjuk.
Van aki jobban szereti a szénsavas üdítőket. A boltban kapható termékek nagy része egészségtelen, sajnos nagyrészt már az ásványvíz- gyümölcs keverékű üdítőt is tele rakják cukorral vagy mesterséges édesítővel. Van olyan termék ami aromával éri el a gyümölcsös ízt.
Ha ragaszkodunk a szénsavas üdítőhöz, a kifacsart gyümölcslevet engedjük fel szódavízzel vagy ásványvízzel. Kaphatóak jó minőségű szörpök, ami valóban gyógynövényt vagy gyümölcsöt tartalmaz, és inkább válasszuk a cukros fajtát, mint az édesítőszerest.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük