Kezdőlap » Betegségek » Milyen az a csecsemőkori hasmenés ?

Milyen az a csecsemőkori hasmenés ?

Az első egy-két évben érzékenyek a csecsemő belei. Ebben a korban némelyik főzelékféle is hasmenést okozhat. A csecsemő bélrendszerében nem csak azok a kórokozók okozhatnak zavart, amelyek idősebbeknél is hasmenést váltanak ki, hanem az általában felső légúti hurutot létrehozó egyéb kórokozók is, amelyek nagyobb gyermekek és felnőttek beleit egyáltalán nem támadják meg.

Ezért kell annyira óvnunk a csecsemőket attól, hogy fertőzést kapjanak, ezért sterilezzük olyan gonddal a tejet, változtatjuk fokozatosan a tejhígítást, szoktatjuk őket lassan hozzá az új ételekhez. Ha a csecsemő széklete addig rendben volt és most egyszerre hígabb lett, arra gondolhatunk, hogy valamilyen bélfertőzést kapott. Ilyenkor a széklettel kapcsolatos más változást is láthatunk: gyakoribb, színe más (például zöldes), és gyakran a szaga is megváltozik.

A legtöbb hasmenés enyhe és könnyen megállítható, ha rögtön kezelni kezdjük. Súlyosnak kell azonban tekinteni a hasmenést, ha a következő tünetek közül bármelyik fennáll: vízszerű széklet, genny vagy vér a székletben; hányás; 38 °C-on felüli láz; ha a csecsemő levert, szeme beesett és karikás. Enyhe hasmenésnél is mindjárt mutassuk meg orvosnak a gyereket, mert minél hamarabb kezdjük a kezelést, annál könnyebb lefolyású és annál hamarabb leküzdhető lesz a betegség. De ha csak egy olyan tünetet is tapasztalunk, amely súlyos hasmenésre enged következtetni, akkor már életbevágóan fontos, hogy rögtön orvost hívjunk vagy kórházba vigyük a gyermeket, akkor is, ha ez miatt esetleg hosszú utat kell is megtenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük