Kezdőlap » Növények » Milyen az az „eltujásodás”?

Milyen az az „eltujásodás”?

A köznyelvben eltujásodásnak nevezett jelenség jellemzően kertes házas övezetben, gyakran kis falvakban is előfordul. Lényege, hogy a kerttulajdonosok inkább problémamentesnek, igénymentesnek tartott tujákkal ültetik be a kertjüket, ezzel képeznek kerítést, ahelyett, hogy hasznot is hajtó növényeket tartanának.

Önmagában persze a tuja nem rossz növény, ha valaki elkötelezett gyűjtő, csodás kertet építhet belőlük magának, akár japánkertes stílusban. A legtöbbször viszont nem ez a helyzet, a tuját azért tartják, hogy ne legyen vele gond. Ez a teória megdőlni látszik a gyakorlatban. A tujafélék alatt kihal a fű, a metszés problémát jelent, főleg, ha már túl nagy a növény, és ha véletlen egy betegség támadja meg a katonás sorban álló fákat, hamar azt láthatjuk, hogy foghíjas lett a sövény. Azt pedig az eredeti méretre kipótolni rendkívül költséges, annyira visszavágni pedig nincs szíve a tulajdonosnak, hogy egy kisebb fa behozhassa a lemaradást. Mindemellett még haszna (gyümölcse) sincs.

Érdemesebb helyette gyümölcsfákat tartani. Mostanában kezd népszerűvé válni például a kakiszilva (vagy datolyaszilva, vagy sharongyümölcs), amit viszonylag könnyű tartani és hamar termőre fordul. A klasszikus meggyel sem nyúlhatunk nagyon mellé. Sövénynövénynek pedig érdemes például mogyorót tenni, ha nem szempont a szúrósság. Ha már a betörők ellen is védekezni akarunk, a legjobb választás a vadcitrom (poncirus trifoliata), de telepíthetünk klasszikus vadgyümölcsöket (kökény, csipkebogyó) vagy málnaféléket is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyilkos galóca

A gyilkos galóca neve mindenkinek ismerősen cseng, azonban nagyon gyakran összetéveszthető számos ehető gombafajtával, mivel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük