Kezdőlap » Betegségek » Milyen a nátha?

Milyen a nátha?

Az egyik leggyakoribb betegség a nátha. Többnyire vírusok okozzák, a hirtelen felmelegedés, a zsúfolt, meleg helyiségek különösen kedvezően hatnak a fertőzés terjedésére.

Először bágyadtságot, étvágytalanságot észlelhetünk, majd elkezdődik a már jól ismert orrfolyás, köhécselés. Csecsemők esetében gyakran okoz mindez etetési nehézségeket, mivel a felszaporodott váladék gátolja az orrlégzést. Előfordulhat hőemelkedés, de lázcsillapító használata nem javasolt komoly testhőemelkedés nélkül. A láz ugyanis hasznos, mert ebben az állapotban fokozódik a szervezet védelmét ellátó immunrendszer működése, szaporodik az immunanyagok termelése. A láz emelkedésével csökken a kórokozók szaporodási lehetősége, növekszik a fehér vérsejtek mozgása, éppen ezért nem a teljes láztalanság elérése a cél, csupán annyira kell csillapítani, hogy javuljon a közérzetünk.

Babakorban gyakori szövődmény a középfülgyulladás, később már inkább homlok- és/vagy arcüreggyulladás alakulhat ki a náthából. Erre utaló jelek a fej- és arcfájás, illetve a megváltozó orrváladék, amely víztisztából sűrű, tapadós, sárgászöld színűvé válik és olykor még a szaga is rossz.
A fokozódó köhögés, rekedtség és légzési nehezítettség esetén valószínű, hogy a fertőzés továbbterjedt a felső és alsó légutakra. A hurutos váladék miatt akár még hányás, hasmenés is előfordulhat. A fertőzés súlyosbodásával a légúti váladék is megváltozhat.

A nátha ugyan pár nap alatt szövődmények nélkül gyógyul, de ehhez korai odafigyelés szükséges. Ne várjuk meg, hogy az infekció súlyosbodásával ágynak essünk! Törekedjünk a bő folyadékbevitelre, elsősorban tea, gyümölcslé, leves formájában. A lakásban gyakran szellőztessünk, és ne féljünk a friss levegőre menni. Máig élő tévhit, hogy ettől még jobban megfáznánk – persze, ha az időjárásnak megfelelően öltözködünk. Antibiotikumra egy sima nátha esetében nincs szükség, hiszen a betegséget vírusok okozzák, azonban 2-3 napig szedhetünk nagyobb dózisú C-vitamint, ami segíthet a leküzdésében. Ha azonban szövődményeket észlelünk, haladéktalanul irány az orvos!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük