Kezdőlap » Betegségek » Milyen a magas vérnyomás?

Milyen a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás vezető halálokok egyike a magyarok körében. Előfordulása az életkor növekedésével egyre magasabb. Kutatások szerint egyértelmű összefüggéseket találtak a túlsúly és a magas vérnyomás között.
De mikor is beszélünk magas vérnyomásról: ha a vérnyomás nyugalomban 3 különböző (legalább egy hetes időközzel mért) értéke meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. A magas vérnyomás tüneteit nagyon nehéz észre venni, mert nagyon szerteágazó lehet.

A leggyakoribb tünetei a következők, amelyek külön vagy együtt is jelentkezhetnek: szívdobogásérzés, szívtájéki fájdalom, gyakori vizelés, idegesség, nyugtalanság, alvászavar, fájdalom a tarkótájon és a nyakban, fáradtság, légzési nehézség.

A magas vérnyomás okozói: elhízás, a konyhasó túlzott bevitele a szervezetbe, stressz, kiegyensúlyozatlan életmód, dohányzás és egyéb mérgező anyagok bevitele a szervezetbe, az erek megkeményedése és rugalmatlanná válása, anyagcsere rendellenességek, gyors ételek gyakori fogyasztása.

Mi a teendő és hogyan kezelendő a magas vérnyomás?
Magas vérnyomás kezelése, ha elmegyünk az orvoshoz a kialakult tünetekkel, akkor általában felír vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és esetleg felír vízhajtót is, valamint olyan tanácsokkal látja el a beteget, hogy hogyan változtasson, életmódján valamint ételein. Folyamatos kontrollal rendben tartható.

Valamit azonban nem szabad elfelejteni! Sok esetben a megoldás a betegségben szenvedő emberben van, és csak rajta múlik, hogy mikor és hogyan sikerül a magas vérnyomását lecsökkenteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük