Kezdőlap » Baba-mama » Milyen a jó kiságy?

Milyen a jó kiságy?

Egyszer annak is eljön az ideje a leendő szülők életében, hogy beszerezzék a babaágyat. A kiságynak elsősorban a biztonságot és a kényelmet kell ötvöznie, hiszen a kicsi sok időt fog itt tölteni életének első szakaszában.
Először is figyeljünk arra, hogy mekkora az ágy, hogyan és hova tudjuk elhelyezni. A leggyakoribb a 60*120-as méret, ez kb. 2 éves koráig jó a kicsinek. Lehet kapni azonban 70*140-es ágyat is, ennek általában minden rácsa levehető, így akár 6 éves koráig sem kell új fekhelyet vennünk gyermekünknek.

A kiválasztáskor figyeljünk, hogy lehet – e állítani a fekvőmagasságon. Ez fontos kényelem szempontjából, hogy a babát könnyebben kiemelhesd, valamint a biztonság miatt is, hogy mikor felül, majd tovább kapaszkodik, nehogy kizuhanjon. A kiságynak így legalább 2 magassági szinttel kellene rendelkeznie, de az újabb darabok már akár 5 szintet is magukba foglalnak.

Fontos a rácsok közötti távolság. Ahhoz elég keskenynek kell lennie, hogy a kicsi feje ne férjen át, azonban kezének-lábának ki kell férnie a beszorulás veszélye nélkül! Vigyázni kell a leereszthető oldalráccsal is. Ez praktikus megoldás lehet a saját ágyunkhoz illesztve a babaágyat, de ügyelni kell rá, hogy ne hagyjon olyan réseket, ahova a kisbabánk bármije beszorulhat. Azonban ha ezt a funkciót nem használjuk, a lehajtható oldal kilazulhat, leeshet, kárt téve a kicsiben.
Szemrevételezzük azt is, hogy mennyire stabil a kiságy. Ha billeg, lehet, hogy rosszul van összeszerelve, vagy egyszerűen csak nem a legbiztonságosabb választás. Az alja lehetőleg ágyrács legyen és ne tömör, hogy a matrac megfelelően tudjon szellőzni. Fontos, hogy fából vagy más természetes anyagból készüljön, és a festék ne legyen káros. Valamint használt kiságy esetén ügyeljünk rá, hogy a festék ne peregjen, ne legyenek kiálló szálkák, csavarok.
A matrac szempontjából fontos, hogy akár kókuszmatrac, akár sima, nem lehet túl puha és szorosan illeszkednie kell a kiságyba. Két ujjunknál több nem férhet az ágy oldala és a matrac közé, különben a kicsi keze is odaszorulhat! Válasszunk könnyen tisztíthatót, így az atkák, vagy a penész nem tud megtelepedni benne. Erre célszerű egy gumis lepedőt húznunk, ami felül anyag, alul viszont vízálló, így a vándorútra tévedt pisi, kaki, büfi nem tesz kárt a matracban. Erre egy újabb gumis, ezúttal sima lepedő jön, így az nem gyűrődik fel, csavarodik rá a kicsire, bármennyit is forogjon alvás közben.

Kísértést jelenthetnek a gyönyörű, pihe-puha párnák, takarók és rácsvédők, de egyik sem biztonságos. A párnát 2 éves korukig nem ajánlják az orvosok, és takaró helyett is jobb a hálózsák. Ha mégis takarót választanánk, akkor törekedjünk rá, hogy ne legyen túl vastag és nagy. Az ütődés gátlóból is a legjobb választás a vékonyabb, ami szorosan felköthető. Ezek betartása mellett (és a plüssállatok száműzésével a kiságyból) csökkenthető még a sokat forgolódó, arcukat mindenbe belefúró babáknál is a hirtelen fellépő bölcsőhalál kockázata.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük