Kezdőlap » Növények » Miltonia

Miltonia

Árvácska orchidea néven is ismerhetjük, a virágok formája miatt, amelyek igencsak hasonlítanak kedvelt kétnyári növényünkhöz, az árvácskához. Változatos színekben megjelenő, bársonyos tapintású szirmaikkal csodálatos látványt nyújtanak a lakásban.

Dél-Amerika őserdeiben honos, az orchideafélék családjába tartozó, sziklákon, és fák tetején található növény. Léggyökerekkel kapaszkodik a fák kérgeibe és a hasadékokba. Ezeken keresztül veszi fel a vizet és a táplálékot a levegőből. Szobanövényként is vegyük figyelembe ezt a sajátosságát. A földjét célszerű állandóan nedvesen tartani, ne hagyjuk soha kiszáradni. Lazább talajban érzi otthonosan magát, a tömör talajt nem bírják a léggyökerek.

A világos helyet kedveli, de a közvetlen napsütéstől óvnunk kell. Szobahőmérsékletet biztosítsunk számára, ami körülbelül 20-22 fokos legyen. Az öntözése esővízzel, vagy lágy vízzel történjen, ami nem tartalmaz meszet. Ezt legkönnyebben úgy érthetjük el, ha csapvizet felforralunk, majd lehűtjük. Ennek következtében kicsapódik a mész a vízből, és kész a növényünknek megfelelő öntözővíz.

Eredeti élőhelyén párás környezethez szokott, ezért a lakásban permetezéssel biztosítsuk ezt számára. Havonta egyszer tegyünk a locsolóvízbe tápoldatot is, mivel igen magas a kálium igénye.
A virágzás után nyugalmi időszakot kell biztosítanunk számára, mielőtt újra virágozni kezd. Ez egy 2-3 hónapos periódus, amikor hűvösebb helyet keresünk számára, ami nagyjából 16 fokos hőmérsékletet jelent. Kevesebbet öntözzük, és ebben az időszakban a tápoldatot is elhagyhatjuk.

A nyugalmi időszak letelte után ismét várható a virágzás, és a gondozása ugyanúgy folytatódik tovább, mint a pihentetés előtti időkben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük