Kezdőlap » Autó » Mikor volt az első autó Magyarországon

Mikor volt az első autó Magyarországon

1895 őszén jelent meg Budapest utcáinak első autó mobil. Hatsek Béla budapesti műszerész hozta be külföldről. Az eset kirobbanó szenzációt váltott ki. Néhány cikk megjelent ugyan már a franciaországi autóversenyről, a műegyetem is többet tudott már az autóról, de az utca embere nagyon keveset. A ma November 7. téri Shvoy kávéházban üldögélt délutánonként egy nagyrészt mérnökökből álló társaság. Sokat vitatkoztak az új találmányról, a “magajáró” kocsiról. Ehhez a társasághoz tartozott Hatsek Béla is, aki egy szép napon félredobva az elméleti vitákat, megrendelte az első kis egyhengeres Benz-kocsi.

Néhány hét múlva megkapta az értesítést Mannheimerből (Németország), hogy H. G.típusú Benz gépkocsi elhagyta a gyárat, s útban van Budapest felé. A következő héten csengettek Hatsek lakásán. Egy nyurga fiatalember jelent meg az ajtóban: a Benz-gyár mérnöke, akinek a zsebében ott lapult a titokzatos fuvarlevél. Egy festékkereskedésben benzint és olajat vásároltak. A német felrakta az előálló fiákerre hatalmas szerelőtáskáját, és megindultak a Józsefvárosi pályaudvar felé. Az egész vasúti személyzet kivonult a munkához. A vasúti tisztviselők sorra bemutatkoztak, az egyik átvette a fuvarlevelet, amelyen vörössel volt aláhúzva ez a szó: “Autó-mobil”.

Két vasúti munkás elhúzta a zárt vagon ajtaját, és a középen, ékekkel alátámasztva, ott pihent a formás Benz-kocsi. A német mérnök egy pillanat alatt a vagonban termett. A lécek egymás után váltak szét, megoldódtak a ponyvát tartó zsinórok is, azután az autó ott állt teljes pompájában a nézők előtt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük