Kezdőlap » Baba-mama » Mikor kezdhetjük a hozzátáplálást?

Mikor kezdhetjük a hozzátáplálást?

Elérkezik egy növekedési ugrás, amikor 3-4 napon át több szoptatással vagy tápszerrel sem tudjuk kielégíteni a baba igényeit, ekkorra már minimális segítséggel meg tud ülni, irányítja a fejét, tud fogni és a szilárd étel elfogyasztásához szükséges száj- és nyelvmozgás is megjelenik. Ilyenkor 5-7 hónapos a gyermekünk és a jeleket látva biztosak lehetünk benne, hogy elérkezett az idő a hozzátáplálás megkezdéséhez.

Sok védőnő és orvos az 5. hónapban megkezdett hozzátáplálást ösztönzi, hogy a túl vékony anyukákat (mivel szoptatás során a kilók úgy szaladnak le rólunk, mint forró vaj a késről) a „kötelező” 6 hónap szopiztatás után le tudják állítani. Mindennek ellenére egy egészséges anyukánál nem szabad azonnal felhagyni a szoptatással a hozzátáplálás alatt, erre nagyon ügyeljünk. És nyugalom anyukák, ha a babájuk csak 7 hónaposan kész a szilárd étel befogadására, attól még nincs semmi fejlődési rendellenességük! Ráadásul elengedhetetlen annak figyelembe vétele, hogy a túl korai ételhez szoktatás növeli az ételallergiák kialakulásának kockázatát – különösen, ha a családban már előfordult ilyesmi.
Ha kezdjük a hozzátáplálást, a legártalmatlanabb gyümölcsökkel, zöldségekkel indítsuk a kóstolgatást. Az alma és a krumpli, amiket először kisbabáknak adni szoktak, de mivel mindegyik foghatja a székletet, ezt tapasztalva kipróbálhatjuk az őszibarackot is.

Fontos, hogy egy-egy új étel esetén mindig csak 1-2 kanállal szabad kezdeni, majd másnap jöhet a 10 kanál, harmadnap pedig már egy egész adag – persze, ha nem tűnnek fel allergiás jelek. Ha az alapok beváltak, akkor már kombinálhatunk is. Azonban ügyeljünk rá, hogy ne adjunk a babáknak cukrot, édesítőszereket, adalékanyagokat, valamint nem szabad fehér lisztet és magas zsírtartalmú ételeket fogyasztaniuk. Tejtermékeket, ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés, 8 hónapos kórtól vezethetjük be minimális mennyiségben, de ekkor is még csak a sajtot, túrót, natúr joghurtot és kefirt próbálhatjuk ki. 10-11 hónapos koruk előtt ne fogyasszanak a kicsik káposztát, padlizsánt, rebarbarát és zöldbabot, valamint tojást (ezentúl is csak heti 1-2-szer főve, és csak a sárgáját).

Az interneten, újságokban újabbnál újabb hozzátáplálási táblázatok ütik fel fejüket, de biztosak lehetünk abban is, hogy védőnőnk és orvosunk is fog adni tanácsokat, akár még nyomtatott formában is. Sokaknak az a véleménye, hogy egyes allergéneket kivéve hétről-hétre bevezethetők az új ételek. De bármit is fogadunk meg, egyet ne felejtsünk: ha a kicsi nagyon nem akar egy-egy új ízt elfogadni, ne erőltessük rá. Talán pár hét múlva már nem lesz kifogása ellene, de nem szabad elvenni a kedvét az új ételek megismerésétől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük