Kezdőlap » Betegségek » Mikor hívjuk a gyerek orvost?

Mikor hívjuk a gyerek orvost?

Az aggódó, túlzó szülőnek első gondolata – ha gyermeke lázas, bágyadt vagy egyéb betegségi tünetet lát rajta -, hogy gyorsan orvost hívjon. A kissé közömbös szülő viszont nem törődik vele s elbagatellizálja, mondván “nem nagy dolog egy kis láz, reggel már mész is iskolába”. Lényegileg egyiknek sincs igaza. Mert a pillanatnyilag kis láz mögött megbújhat egy kezdődő súlyos ártalom, máskor a 39° feletti magas láz sem rejt súlyos betegséget.

A legtöbb betegség első óráiban a legjobb orvos sem tud még pontos diagnózist mondani. A tüdőgyulladást a legjobb fülű orvos sem hallja az első néhány órában, s a fertőző betegségek némelyikével együtt járó kiütések is csak később lesznek jellemzőek, a mandulákon még nem látszanak a tüszők, s bélfertőzés is kezdődhet lázzal, hányással, közérzetromlással, s csak később robban ki a hasmenés. Tehát a betegség első óráiban – ha csak lázat észleljük – nem érdemes rohanni az orvoshoz vagy hívatni őt, mert az orvos is csak tüneti kezelést végez, elsősorban lázcsillapítást: borogatásokat rendel, lázcsillapítókat ír fel. Ennyit pedig magától minden szülő is megtehet, sőt meg is kell tenniük.

Betegség esetén ez az első feladat, úgy is mondhatjuk: ez az elsősegély. Természetesen, ha sorozatos hányások vannak, ha erős fájdalmakat (has, fej stb.) észlelünk, ha székletzavart, netalán görcsölést vagy általános nagy elesettséget látunk, akkor azonnal érintkezésbe kell lépni az orvossal. Ha lehetséges, jelentsük telefonon az észlelt eltéréseket, s majd az orvos eldönti, mi legyen a teendő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük