Kezdőlap » Ünnepek » Miként bukkant fel a habkarika a nagyvilágban?

Miként bukkant fel a habkarika a nagyvilágban?

A habkarikáról azt tartják, tradicionális karácsonyi édesség. Nem csak a gyomrunknak lehet azonban gyönyörködtető, hanem a szemünknek is: a karácsonyfán díszként is megállja a helyét. Ám, hogy ez a finom, édes, tojásfehérjéből, cukorból és egy kevés vízből készülő dísz – desszert vajon hol is bukkant fel először? Nos, ehhez egészen a XV. század elejéig kell visszautaznunk az időben.

Az első írásos feljegyzés, amely a kemény habbá vert tojásfehérjéből sütött süteményt tartalmazza Lady Elinor Fettiplace nevéhez kötődik. Az 1604-ben készült iromány közel 300 éven keresztül családi örökségként szállt anyáról – lányára.

Bár az első recept az angoloknál volt fellelhető, a franciáknál is megjelent, a XV. század végén. 1692 – ben XIV. Lajos főszakácsának Francois Massialot szakácskönyvében is helyet kapott a habkarikával megegyező alapanyagú habcsók receptje. (Ugyanez az úr találta fel a cukormázat is.)

A sütemény ekkoriban kapta a Meringue (meröng) nevet, amelynek legendáját a mai napig titok övezi. Egyes magyarázatokban Mehringhen városában egy svájci szakácstól ered ez a név, aki szintén ilyen süteményt talált fel (azzal a különbséggel, hogy ő különféle ízesített szirupokat használt cukor helyett.)

Az, hogy a „csókból” végül is karika lett, Napóleonnak köszönhetjük. Az ő parancsa volt, ugyanis, hogy egyfajta kelyhet gyártsanak a szakácsok a cukrozott tojáshabból, amelybe gyümölcsöket illetve fagylaltot kért, és egész évben előszeretettel fogyasztotta.

Később a „töltelék” ment, a habkarika maradt.

Ezt az egyszerű édességet akár már otthon, magunk is elkészíthetjük. Nem kell hozzá más, csak 8 darab tojásfehérje, kb 40 dkg cukor és egy kevéske víz. A fehérjét, a fele cukorral habbá verjük, a vizet a cukorral sziruppá főzzük. Összeöntve egy lágy, de mégis sűrű masszát kapunk, amit habzsákba töltve körré formázhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük