Kezdőlap » Betegségek » Mik a HIV-fertőzés először tapasztalható tünetei ?

Mik a HIV-fertőzés először tapasztalható tünetei ?

A HIV- fertőzés, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) elsődleges oka, és előfordulását közel 30 éve fedezték fel, és gyakoribbak voltak a homoszexuális férfiak körében.
A HIV-fertőzés a T4 –limfocitákat támadja meg, amelyek nélkülözhetetlenek szervezet
Védekező mechanizmusában. A szervezet egy ideig képes megbirkózni a T4-es limfociták hiányával, idővel azonban az egészséges védekezőképesség teljesen felborul, és védtelenné válik.
Előfordulásuk gyakoribb a biszexuálisok, illetve a homoszexuálisok körében, de gyakran a kábítószer-élvezők között is, ha nem figyelnek a tű cseréjére, az egészségügyben dolgozók is áldozatai lehetnek véletlen baleset, vagy megfelelő védőruha használata nélkül, illetve a biztonsági előírások be nem tartása végett.
A tetoválószalonok sem mindig biztonságosak, egy nem megfelelően sterilizált tű használata az akupunktúrát is veszélyforrássá teheti.
Sajnálatos módon az anyaméh sem védheti meg a gyermeket, ha az anya fertőzött, de szülés közbeni sérüléssel is megfertőződhetünk.

A betegség leggyakrabban 7-12 napig tartanak, amelyek jellemző tünetei:
– rossz közérzet,- gyengeségérzés,- fáradtság,- az étvágy elvesztése,- súlyvesztés,
-torokgyulladás,- ízületi vagy izomfájdalom,- megduzzadt nyirokcsomók,- hasmenés, – éjszakai izzadás, – hányinger-, hányás,- fejfájás,- a nemi szervek gyulladása.
A betegség lappangási ideje változó, a néhány naptól kezdve két hónapi is lehet. A betegség a legjobban a kezdeti stádiumában fertőz, ezért mindig vigyázni kell a szexuális együttlét elején új partnerkapcsolatban.

Kezelését retrovírusokkal (közel 20 retrovírus elleni készítmény), illetve egy új HIV1 elnevezésű készítmény alkalmazásával enyhíthetőek. Az így kezelt betegek akár 40 évet is élhetnek a betegséggel együtt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük