Kezdőlap » Növények » Mik azok annonák?

Mik azok annonák?

Az annonafélék egy trópusi gyümölcstermő növényeket magába foglaló nemzettség. Néhány ide tartozó gyümölcsöt nagy ritkán nálunk is kapni lehet, de inkább csak a kifejezetten különlegességeket forgalmazó üzletekben.
Közülük az egyik legnépszerűbb a krémalma, vagy csirimojó, mivel kiemelkedően ízletes gyümölcsöt ad. Nagy, vastag, pikkelyesnek tűnő héjú gyümölcs. Az érett krémalma kézbe véve érezhetően puha, de nem nyomódik össze a vastag héj miatt. Ha a héjat körbevágjuk, akkor könnyen szétválaszthatjuk két félgömbre, amit kiskanállal lehet kikanalazni. Nagyon sok mag van benne, egy kisebb erdőt szaporíthatnánk belőle, de az íze mindenért kárpótol.
Az íze az öreg körte és a birsalma keverékére emlékeztet, nagyon finom édes és leves, rágni nem kell. A magjait nyugodtan elvethetjük, jó eséllyel kicsírázik néhány, amit aztán edényben tarthatunk. Szerencsére nem nő nagyra a természetes közegében sem, ezért nem fogja nagyon megviselni a konténeres nevelés. Maximum 5-6 méteres örökzöld fákra számíthatunk. Teleltetni feltétlenül muszáj. Négy-öt éves korában kis szerencsével és jó tartás mellett már teremhet, azonban a hím- és nőivarú virágok nem egyszerre nyílnak, ami nagyban akadályozza a beporzást. Résen kell lenni, és ha gyümölcsre vágyunk, akkor előre raktározni kell a virágporból, majd ecsettel felvinni a termőkre.
Ha a kertbe kiültetett, fagyálló annonafélére vágyunk, akkor vásároljunk paw-paw-t, azaz indián banánt. Ez egy kevésbé ízletes annona, viszont könnyű tartani, elegendő védett helyet biztosítani a számára, és néhány éven belül meghozza fürtökben lógó, 20-40 dkg-os gyümölcseit. Több hazai, különlegességeket tartó kertészetben is kapni lehet. Legalább kettőt ültessünk a jobb terméskötés érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük