Kezdőlap » Növények » Mik azok a növényi sejtek?

Mik azok a növényi sejtek?

Az emberek és az állatok élete függ a növényektől. Ha hiszed, ha nem, ez az igazság. Tény, hogy a fotoszintézis során a növények oxigént engednek ki, ez pedig kell a túléléshez minden más életnek. Tehát tudjuk már, hogy a növények nélkülözhetetlenek a túléléshez.

Ha körülnézel a lakásodon, biztos meg fogod találni azokat a tárgyakat, melyek növényi eredetűek, például a ceruza, papír, íróasztal, parafa, pamut póló, könyvek. Talán meglepett, hogy mennyire elterjedtek a növényi termékek, és mennyire népszerűek is, és persze használják is sokan nap mint nap.

De ahelyett, hogy ilyen listákat írogatnánk, inkább nézzük meg másfajta megközelítésből a növényeket. Kezdjük a sejtek szintjén, és nézzük meg a különböző növényi sejtek szerkezetét és tulajdonságait, és fedezzük fel, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Talán emlékeztek még, hogy a növényi sejtek és az állati sejtek mitől különböznek egymástól? Például a növényi sejtekben van sejtfal, az állati sejtben pedig nincs.

Amikor egy növényi sejt képződik, a falai elsősorban cellulózból állnak. Egy molekula sok cellulózból áll, melyek egy hosszú láncot alkotnak. Ezek a hosszú vékony cellulóz molekulák egyesülnek, és mikrofibrillák lesznek. Viszont a sejtfal keretét a makrofibrillák alkotják.

Ha volt valaha egy kerékpárod, akkor tudod hogyan működik a kerékzár, melyet acélkábellel összehurkolsz. De ha elvesztetted a kulcsot hozzá, akkor ezt a kábelt próbáltad átvágni. Ez az acél hihetetlenül kemény, viszont rugalmas is. És pont ilyen a cellulóz fala is. A falak elég erősek ahhoz, hogy széttörjenek a szélben, mikor a levelek lebegnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük