Kezdőlap » Jog » Mik a cégalapítás kezdő lépései?

Mik a cégalapítás kezdő lépései?

Amikor valaki eldönti, hogy vállalkozó lesz és céget alapít rengeteg döntést kell meghoznia. Már a kezdetek kezdetén, mikor még nem is létezik a vállalkozás, olyan dolgokat kell eldönteni, amely hosszútávon meghatározza a cég életét. Ha már eldöntöttük, hogy milyen gazdasági társaságot hozunk létre, azt be kell jegyeztetni. Ez az első lépés. Itt már tudnunk kell a cégnevet, ez egy olyan tényező, amelynek nagyon fontos szerepe van, hiszen erről fognak megismerni bennünket. Mindenek előtt ellenőrizzük, hogy az elképzelt név nem létezik-e már, hiszen ha foglalt elutasítják a bejegyzést. A név legyen, rövid, könnyen megjegyezhető és tükrözze a cég tevékenységét.

Fontos a székhely és a cégtábla. A székhely jogszerű használatát igazolni kell, és ezt cégtáblával kell jelölni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a NAV felfüggeszti az adószámot.
El kell dönteni az ügyvezető személyét. Ő az, aki aláír, szerződést köt, banki ügyeket intéz és kötelezettséget vállal. Az ügyvezető személyének változása, módosításnak minősül így illetéket, költséget von maga után, sőt az ügyvédi munkadíjat is ki kell fizetni. Ezért érdemes alaposan átgondolni.

Figyelni kell arra is, hogy mennyinek kell lennie az alaptőkének a társaság megalapításánál, mert ezzel rendelkezni kell a cégbejegyzésnél. Érdemes utánanézni, mert vannak különböző engedmények, ha a teljes összeg nem áll rendelkezésünkre, illetve jó hír, hogy nem csak készpénz lehet tőke, hanem apport is. A cég köteles bankszámlát nyitni, és ennek adatait a bank bejelenti a cégbíróságnak.
A tevékenységek meghatározásánál figyelni kell, hogy bizonyos tevékenységi körökhöz oklevél, engedély vagy diploma szükséges, ezeket be kell mutatni. A tevékenységi körök száma nincs meghatározva, tehát érdemes az összeset beleírni, ami szóba jöhet a vállalkozás életében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük