Kezdőlap » Betegségek » Migrén kezelése

Migrén kezelése

A migrénes roham kezelésére több módszer alkalmazható, a gyógyszeres kezeléstől kezdve a természetes módokig.
Sajnos erős migrénes rohamoknál a gyógyszer segít igazán, amit neurológus ír fel a betegnek előzetes kivizsgálás után.

Migrén kezelésére alkalmazott eljárások
Természetes módszerek: a beteget lehetőleg zaj és fénymentes helyen hagyjuk pihenni, erre legalkalmasabb egy elsötétített szoba. A migrénes rohamot általában fokozott aluszékonyság kíséri, így ez a legmegfelelőbb hely a pihenésre. A fájdalom területére érdemes hideg vizes borogatást vagy jeges borogatást tenni, ez is csökkentheti azt. Ritkább esetben van olyan beteg aki meleg borogatásra is pozitívan reagál. Jót tehetnek ilyenkor ha a migrénes beteg felkészült relaxációs technikákat alkalmaz, mely fokozza az ellazulást. Sajnos a természetes módszerek csak enyhébb migrénes rohamnál hozhatnak száz százalékos eredményt.

Gyógyszeres kezelés: Vény nélkül kapható fejfájás csillapítók általában egy igazi, erős migrénes rohamnál semmit sem érnek, maximum ha már nagyon a roham elején alkalmazzuk, akkor is nagyobb (de még engedélyezhető) dózisban.

A migrén legfőbb és leghatékonyabb gyógyszerszármazéka a triptán, melyet csak neurológus írhat fel, tájékoztatva a beteget annak kockázatáról és mellékhatásáról. A triptán származékú gyógyszerek érszűkítő hatásúak. A triptánok nem enyhítik a migrénnel járó hányingert és gyomorfájdalmat, így arra ajánlott antiemetikum származékú gyógyszereket használni.
Sürgősségi esetben, ha a migrén több napja tart, vagy triptán gyógyszer bevétele után sem múlik az orvos adhat intravénásan, infúzióban fájdalomcsillapítót.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük